Spor dva auto-moto saveza zatvorio Vrmac

Blokada je trajala par sati, što je dovelo do kolapsa u saobraćaju, a automobili koji su namjeravali da uđu u Kotor ostali su zarobljeni u tunelu
232 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2012. 08:14h

Revoltirani odlukom da međunarodna brdska auto trka Kotor–Trojica ne bude održana, učesnici i ljubitelji automobilzma blokirali su 22. septembra oko podne glavnu gradsku saobraćajnicu na raskrsnici ispred tunela Vrmac u Škaljarima.

Blokada je trajala par sati, što je dovelo do pravog kolapsa u saobraćaju, a automobili koji su namjeravali da uđu u Kotor ostali su zarobljeni u tunelu gdje se formirala kilometarska kolona.

Organizatori trke u Kotoru bili su Sportski auto-moto savez iz Bara i Auto-moto Savez Crne Gore, uz podršku kotorskog Auto- moto društva

Policija je, da bi koliko-toliko omogućila normalno odvijanje saobraćaja, vozila na raskrsnici u Škaljarima usmjeravala alternativnim putem preko Trojice, dok je na ulazu u tunel sa tivatske strane vraćala auta.

Jednoglasna ocjena koja se mogla čuti je da je ovo bila bruka i sramota za Kotor i državu Crnu Goru.

Organizatori trke u Kotoru bili su Sportski auto-moto savez iz Bara i Auto-moto Savez Crne Gore, uz podršku kotorskog Auto- moto društva.

Uprava za sport ranije je saopštila da Crnogorski savez auto-moto sportskih klubova (CGSAMSK) jedino može predstavljati auto-moto i karting sport u zemlji i inostranstvu, kao i da klubovi i takmičari u tom sportu ubuduće svoja prava mogu ostvarivati jedino uz saglasnost i potvrde te asocijacije.

Poznati automobilista Željko Banićević iz AMD “Blažo Smiljanić” je ogorčen i kaže da je ovo jako ružna slika za ljude koji su došli iz osam zemalja a koji su htjeli da podrže ovu manifestaciju

Bukilica je kazao “Vijestima” da je ova trka prijavljena u septembru prošle godine u FIJA kalendar na sastanku u Beču za centralnoevropsku zonu.

"Upravi za sport sam tada ovu trku prijavio za 28. maj, međutim gospodin Velimirović iz drugog saveza nam je tu trku poklopio i da ne bi bilo svađe nijesmo htjeli da pravimo problem, odložili smo je za septembar. U međuvremenu smo dva puta slali dopis Upravi za sport, ali odgovor nijesmo dobili. Tek prije sedam osam dana se pojavilo na nekom portalu rješenje glavnog inspektora Ivanovića da zabranjuje trku. Taj inspektor je u dobrim odnosima sa ovim drugim savezom i on radi protiv nas. Rješenje o zabrani smo dobili tri-četiri dana prije održavanja trke", kazao je Bukilica.

On je napomenuo da je to bio kratak period da bi odustali od organizacije s obzirom na to da su učesnici trke već počeli dolaziti u Kotor.

Dodaje da je trka organizovana povodom obilježavanja prve međunarodne trke u Crnoj Gori koja je održana avgusta 1952. na relaciji Kotor-Trojica. U Kotor je stiglo 63 učesnika iz osam zemalja iz regiona i inostranstva.

Među učesnicima su bili i trkači iz Češke, Poljske, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, koji su uzaludno prevalili hiljade kilometara da bi učestvovali na auto trci u Kotoru

"Uprava za sport je pasivna nekoliko godina, savez koji je registrovan je privatizovani nacionalni savez, što ne smije da se desi, jer nacionalni savez je savez svih klubova i države. Mnogi klubovi, među kojima i kotorski, koji je star 60 godina, nijesu ušli u taj savez, jednostavno napravljena je strahovita greška prilikom registracije, koja godinama nije ispravljena. Vidjećemo da ljudima koji su došli da učestvuju na ovoj trci koliko-toliko nadoknadimo troškove, a izgleda da ćemo ubuduće međunarodne trke morati organizovati u okruženju, tj. van teritorije Crne Gore", kazao je Bukilica.

I poznati automobilista Željko Banićević iz AMD “Blažo Smiljanić” je ogorčen i kaže da je ovo jako ružna slika za ljude koji su došli iz osam zemalja a koji su htjeli da podrže ovu manifestaciju.

Ružna slika za goste: Banićević (sa telefonom)

"Uprava za sport trebalo bi konačno da riješi ova sporna pitanja, jer mi, nažalost, nismo registrovani kod njih ali smo registrovani u međunarodnoj asocijaciji i po nekim našim saznanjima ne bi ni trebalo da dobijamo saglasnost naše uprave za organizaciju trka", kazao je Banićević.

Jedan od učesnika trke iz Makedonije prokomentarisao je da mu nije jasno zašto država ne podržava ovu manifestaciju u kojoj su trebali da učestvuju dobri trkači sa dobrim autima.

"Ovo je ozbiljan sport u koji se ulaže dosta novca. Stvarno nevjerovatno, ali i žalosno, ovo je sramota za državu", kazao je makedonski trkač koji je najavio da više neće dolaziti.

Među učesnicima su bili i trkači iz Češke, Poljske, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, koji su uzaludno prevalili hiljade kilometara da bi učestvovali na auto trci u Kotoru.

Iz nikšićkog Auto-moto sportskog društva “Kilkas” poručuju da bi za ovo trebalo neko da odgovara i pitaju se šta i kako objasniti sponzorima da trke nema. Definitivno, država mora da riješi problem ova dva saveza, jer je ovo njihov sukob i prepucavanje - kažu nikšićki trkači.

Velimirović: Nemaju nijedan papir, niti su registrovani

Predsjednik skupštine Crnogorskog saveza auto moto sportskih klubova Dragan Velimirović kazao je sinoć “Vijestima” da su Auto moto savez Bara na inicijativu DOO Auto moto saveza Crne Gore koji je registrovan kod Privrednog suda i nema zakonskog osnova da se bavi auto moto sportom, zajedno sa Automobilskom federacijom koja je NVO organizacija pokušali da organizuju auto brdsku trku iako su znali da nemaju najosnovniji papir, niti saglasnost, niti odobrenje.

"Mi smo našom pritužbom, kad smo saznali da se trka organizuje, podnijeli žalbu Ministarstvu prosvjete, koje je preko svog inspektorata donijelo rješenje o zabrani održavanja trke u skladu sa Zakonom o sportu. Tako da Auto-moto savez kao DOO organizacija, Autombilska federacija kao NVO i Auto moto savez Bara kojem je istekla registacija nijesu uspjeli da dobiju potrebna dokumenta za organizaciju trke. U Zakonu o sportu fino piše da saglasnost i odobrenje za međunarodne i domaće trke daje nacionalni savez, što znači da su trebali prvo da budu članovi ovog saveza, da nam se obrate i da dobiju saglasnost. A pitam se kako može neko ko nije registrovan da traži saglasnost. Problem je u tome što nijesu registrovani u skladu sa zakonom, tako da im se nije moglo odobrit organizacija i izaći u susret. To je istina cijela", kazao je Velimirović.

On je događaj u Kotoru ocijenio kao sraman čin organizatora, jer su kako je kazao, cijelo vrijeme imali smišljene namjere, jer su znali da neće biti trke, da preko medija blate nacionalni savez, Vladu i resorno ministarstvo.

Velimirović je kazao da organizatori treba da se kazne najstrože za ovakve malverzacije.

"A pozadina svega ovoga je da je Auto moto društvo iz Kotora nelegalno prodalo imovinu zbog čega je specijalno tužilaštvo i pokrenulo istragu o tom slučaju. Svu imovinu širom Crne Gore pokušavaju da stave u svoje džepove i to je poznato državnim organima koji rade na tome", kazao je Velimrović.

Galerija

Bonus video: