Stoka slobodno pase po zelenim gradskim površinama jer zabrana nema

"Ovo je pojava koja je u posljednje vrijeme sve češća na našim ulicama, a bila je iskorijenjena još prije tri decenije"
18 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 16:26h

U Glavnom gradu ne znaju, ili neće da saopšte, ko je nadležan da ukloni konje, krave i ovce sa ulica grada. U Veterinarskoj inspekciji i Komunalnoj policiji tvrde da za to nijesu nadležni, a iz Glavnog grada nijesu odgovorili “Vijestima ” ko je dužan da se pozabavi tim problemom.

Građani smatraju da stoka, najčešće konji koji pasu travu čak i na ostrvima između kolovoznih traka bulevara, narušavaju urbanu sliku Podgorice.

"Često na Starom aerodromu vidim konja kako nesmetano pase travu, a vlasnika nema nigdje u blizini. Mislim da bi gradski organi trebalo da se pozabave ovim problemom i da vlasnike ovih konja kažnjavaju zbog takvog odnosa prema životinjama, ali i prema gradu u kojem žive. Konji na ulicama stvaraju ružnu sliku i o Podgorici i o Crnoj Gori. Često naprave štetu i iza sebe ostave izmet, koji niko ne čisti”, kazao je Veselin Ivanović.

Reporteri “Vijesti” su na Starom aerodromu, u blizini megamarketa "Voli", vidjeli konja, upregnutog u zaprežna kola, kako pase. Samo nekoliko stotina metara dalje, paslo je i stado ovaca, koje je čuvao čoban.

"Svakom građaninu Podgorice trebalo bi da smeta što se konji nesmetano kreću ulicama i što zbog toga godinama niko nije kažnjavan. Ovo je pojava koja je u posljednje vrijeme sve češća na našim ulicama, a bila je iskorijenjena još prije tri decenije. Mislim da bi nadležne gradske institucije trebalo da se pozabave ovim problemom, utvrde čije su to životinje i adekvatno ih kazne zbog toga...”, smatra Petar Mrković.

Glavna veterinarska inspektorka Biljana Blečić tvrdi da nijesu nadležni za uklanjanje živih i zdravih životinja sa javnih površina.

"Imamo obavezu da brinemo o zdravlju životinja i ukoliko postoje indicije da neka životinja pati zbog zlostavljanja ili je povrijeđena, naš posao je da ih zaštitimo i zbrinemo", kazala je Blečić.

Galerija

Bonus video: