Radunović u Tivtu obećao medicinarima stanove, koje je najavio i prije 4 godine

Radunović je prisustvovao promociji akcije „Biciklizuj svoj grad“, odnosno ponovnoj prezentaciji gradskog javnog bike-sharing sistema
65 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 12:29h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović sa saradnicima boravio je u radnoj posjeti Opštini Tivat gdje je, kako je kazao „došao na poziv gradonačelnika Dragana Kankaraša i čelnika Sindikalne organizacije Doma zdravlja Tivat“.

Radunović je prisustvovao promociji akcije „Biciklizuj svoj grad“, odnosno ponovnoj prezentaciji gradskog javnog bike-sharing sistema koja je priredjena u cilju promocije zdravih stilova života i vožnje bicikala na 22.septembar –Svjetski dan bez automobila.

Nakon toga, ministar zdravlja se sreo sa menadžmentom tivatskog DZ Tivat i ovdašnje stanice Hitne medicinske pomoći, te je razgovarao sa medicinarima i gradskim čelnicima predvodjenim gradonačelnikom Kankarašem.

"Zdravstvo i zdravstveni sistem u Tivtu moraju pratiti razvoj grada Tivta, a kao što znate, ovaj grad je vrtoglavom brzinom krenuo napred", istakao je ministar obećavajući tivatskom DZ nove medicinske instrumente – spirometar i kolposkop, a tivatskim zdravstvenim radnicima skori početak izgradnje dugo najavljivanih stanova.

On je naglasio da će na lokaciji u vlasništvu tivatskog DZ u Radovićima biti izgradjen višenamjenski stambeno-poslovni objekat površine 3.725 kvadrata u kojem će biti ambulante, previjalište, stomatološka ordinacija i apoteka prilagodjeni potrebama oko 6 hiljada ljudi koji gravitiraju tom sekundarnom centru opštine Tivat, kao i stanovi za medicinare.

„Lokalna uprava je donijela odluku da oslobodi investitora obaveze plaćanja komunalija. Nakon što je Vlada donijela odluku na sjednici u četvrtak, već sledeće nedjelje može se krenuti u valorizaciju ovog projekta jer je to upravo ustupljeno sindikalnoj orgnizaciji DZ Tivat", kazao je Radunović izražavajući zadovoljstvo nivoom i načinom na koji tivatski DZ i stanica HMP pružaju usluge stanovništvu i turistima, pa je ministar najavio da će se kroz izmjene načina finansiranja rada zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori dodatno stimulisati ovako dobri rezultati i kvalitetan rad kakav gradjanima daju tivatski medicinari.

On je dodao da su dva ljekara tivatskog DZ već na specijalizaciji iz pedijatrije, odobrena je i jedna specijalizacija iz ginekologije, a u partnerstvu sa Opštinom, radiće se na izmještanju stanice HMP iz objekta DZ u drugi prostor.

„Zadovoljan sam jer su razmišljanja lokalne uprave i Ministarstva zdravlja na razvoju zdravstvenog istema u Tivtu podudarna i da smo saglasni da sistem zdravstvene zaštite , ali i brige za medicinske radnike, mora adekvatno pratiti tempo napretka grada Tivta kao elitne tursitičke destinacije", istakao je gradonačelnik Dragan Kankaraš dok je direktorica DZ Tivat dr Snežana Matijević izrazila zadovoljstvo najavljenim dobijanjem nove medicinske opreme i obećanjem konačnog riješavanja dugogodišnjih stambenih problema ukupno 17 tivatskih medicinara.

Radunović u čijoj su pratnji bili i čelnici tivatske DPS Ivan Novosel i SDP Krsto Bošković, negirao je da je riječ o predizbornoj posjeti ističući da će „ u utorak biti prva transplantacija organa u Crnoj Gori, a kada smo to prije tri i po godine obećali, sigurno da nismo znali da će sada biti i novi izbori.“

"Od sledećeg ponedjeljka je to da li će se ti stanovi završiti za osam mjeseci, petnaest ili dvije godine je u rukama Sindikata zdravstve Crne Gore, ne u rukama ministra ili Vlade"

Na podsjećanje „Vijesti“ da je stanove tivatskim medicinarim obećao u predizbornoj posjeti za lokalne izbore još 2008, i na pitanje hoće li i ovo novo njegovo obećanje ostati prazno slovo na papiru, Radunović je kazao da su u međuvremenu završene administratno-pravne formalnosti „i mi smo evo sada u prilici da riješimo 20-tak stambenih jedinica za zaposlene u zdravstvu“.

„Sada kada su se stekli svi uslovi za Tivat, donijeta je završna odluka Vlade, a željeli smo da se time ne bavi ministarstvo, već upravo zaposleni ovdje i sindikalna podružnica DZ Tivat. Od sledećeg ponedjeljka je to da li će se ti stanovi završiti za osam mjeseci, petnaest ili dvije godine je u rukama Sindikata zdravstve Crne Gore, ne u rukama ministra ili Vlade", zaključio je Radunović.

Predsjednica sindikata DZ Tivat Violeta Račić kazala je da je Radunović održao obećanje da će doći u Tivat da razgovara sa medicinarima o njihovim stambenim problemima i naglasila da je u razgovoru i „gradonačelnik Tivta potvrdio sve ono što je rekao i 2008.“

„Znači, tu više nema nesporazuma i ja se nadam da je sada sigurno da će zdravstveni radnici Tivta obezbjijediti stanove za sebe i svoje porodice", kazala je Račić dodajući da jučerašnja posjeta Radunovića „nije bila nikakva promocija DPS ili bilo koje druge stranke, jer ja ne pripadam niti jednoj partiji, već samo radnicima Doma zdravlja“.

Obećanje od prije četiri godine

„Drago mi je da DZ Tivat posjeduje dobre prostorne uslove i unapredjuje opremljenost, ali su kadrovi ključni faktor za svaku zdravstvenu ustanovu. Stoga će obaveza ministarstva i Opštine Tivat biti da omoguće kvalitetne uslove života ovdašnjim zdravstvenim radnicima", kazao je ministar zdravlja Miodrag Radunović koji je 27.marta 2008 u jeku kampanje za lokalne izbore, obišao tivatski DZ.

On je tada obećao da će „već u septembru“ te godine „početi gradnja stanova za tivatske medicinare na lokaciji u Radovićima“.

Gradonačelnik Kankaraš tada je poručio da će radnici DZ Tivat „tokom naredne godine riješiti svoja stambena pitanja.“

Galerija

Bonus video: