Marković kaže da su pratili Keljmendija, Vuksanović da nisu

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović kazao je sinoć “Vijestima” da je policija u svakom trenutku znala gdje je Keljmendi
59 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 12:43h

Ministar pravde Duško Marković saopštio je sinoć da je Naser Keljmendi nadziran dok je ovog ljeta boravio u Crnoj Gori, čime je demantovao šefa policije Božidara Vuksanovića.

Vuksanović je prije samo par dana rekao da Keljmendi nije praćen dok je bio u Crnoj Gori, jer za to, kako je kazao, nije bilo razloga.

Na pitanje novinara TV Vijesti, da li je tokom ljeta Keljmendi praćen u Crnoj Gori, Marković je potvrdno odgovorio.

"Ova priča da li je Keljmendi dolazio u Crnu Goru, pa naravno da je dolazio, dolaze i drugi do onog trenutka dok bezbjednosne službe i Tužilaštvo ne procijene da treba ograničiti kretanje ili uhapsiti lice koje mora odgovarati pred zakonom. Službe vrše određenu vrstu nadzora u skladu sa zahtjevima koji idu prema njoj od onoga ko vodi operaciju", kazao je ministar pravde.

Marković je kazao i da je crnogorska policija, zajedno sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, inicirala operaciju “Lutka”, koja je dovela do hapšenja 25 osoba u BiH, a u sklopu koje se sada potražuje i Keljmendi.

To opet ne korespondira sa izjavama prvog čovjeka policije, koji se ničim sličnim nije hvalio.

Naprotiv, i policijski funkcioneri iz BiH, nakon nedavnih brojnih hapšenja u toj zemlji, zahvalili su se samo kolegama iz Srbije na izdašnoj pomoći. Crnu Goru tada niko nije pomenuo.

"Ova operacija je pokrenuta na inicijativu crnogorske policije i policije BiH prema Interpolu. Ne zbog toga što mi to ne znamo da radimo i što nismo spremni da radimo, nego zbog toga što se radi o međunarodnoj kriminalnoj organizaciji, čiji kraci dosežu i do američkog kontinenta. Interpol je prihvatio inicijativu crnogorske policije, pokrenuo opsežnu, zajedničku operativnu akciju, koja je dovela do rezultata u BiH", kazao je Marković.

Vuksanović je nedavno i objasnio zašto crnogorska policija nije pratila Keljmendija: "Nijesmo imali taj razlog, jer da bi se stekli određeni uslovi i određeni razlozi za određene aktivnosti Uprave policije, moraju da budu zadovoljeni profesionalni standardi i određeni elementi koji nalažu da se preduzmu određene radnje", kazao je Vuksanović.

Vuksanović: Znali smo gdje je ali ga nismo pratili

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović kazao je sinoć “Vijestima” da je policija u svakom trenutki znala gdje je Keljmendi, ponavljajući da on, ipak, nije praćen. “Jedna je stvar biti opserviran i biti praćen kroz određenu kriminalističku obradu. Tu treba da postoje određeni nalozi, određena komunikacija sa tužilaštvom... Keljmendi nije opserviran policijski, jer nismo imali nalog takve vrste.

Ali, normalno je da smo imali evidenciju o određenim licima koja su nama interesantna i ko boravi u Crnoj Gori... Bilo je još tu bezbjednosno interesantnih lica”, kazao je Vuksanović. Rekao je da je sva ta lica crnogrska policija morala da nadgleda, ali nikako da ih hapse. Na konstataciju da je Marković kazao da su pratili Keljmendija, on je rekao da neće komentarisati tuđe izjave.

“Obzirom da se radi o osobi koja nije crnogorski državljanin, nijesmo imali nalog po pitanju djelovanja, u smislu lišenja slobode tog lica... Kada je u pitanju taj dio, kao bezbjednosno interesantne osobe, uvijek smo imali podatke kada on ulazi u Crnu Goru, kada izlazi”, pojasnio je Vuksanović.

Istakao je da policija neće biti ta koja će obezbijediti da Crna Gora bude utočište bilo koje vrste kriminala. Upitan da li će Keljmendi biti uhapšen ako dođe u Crnu Goru, Vuksanović je kazao da to treba biti interna stvar,a “ne da se šalju poruke preko medija prema određenim kriminalcima”.

Keljmendija hapsili kao Terzića

Slučaj "hapšenja" Keljmendija neodoljivo podsjeća na "hapšenje" nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije Zvezdana Terzića u februaru 2009. godine u Budvi. Tada je Terzić "uhapšen" dok je pratio prijateljsku utakmicu Mogren – OFK Beograd na sportskom kompleksu u Jazu.

Posle saslušanja koje je trajalo sat i po, utvrđeno je da privedena osoba nije Terzić, već da veoma liči na njega. Iz Uprave policije tada je saopšteno da je na toj fudbalskoj utakmici policija primijetila osobu koja po opisu odgovara Terziću. Za Terzićem je tada bila raspisana Interpolova potjernica zbog navodnih malverzacija prilikom transfera OFK Beograda.

"Policija je u službene prostorije u Budvi odmah privela tu osobu koja se nalazila u publici radi utvrđivanja identiteta i eventualnog izručenja Srbiji. Na identifikaciji koja je u policiji potrajala skoro dva sata utvrđeno je da se ne radi o Zvezdanu Terziću, već o njegovom dvojniku V. J. iz Nikšića, koji je odmah pušten iz policijske stanice u Budvi", saopšteno je tada iz policije.

Redžepi: Potjernica je nepotpuna

Ministar kosovske policije Bajram Redžepi kazao je da je međunarodna potjernica za Keljmendijem nepotpuna, tako da ne bi mogao da bude uhapšen.

Redžepi ne isključuje mogućnost da se Keljmendi nalazi na Kosovu, istakavši da i ako bi bio uhapšen, policija ne bi mogla da ga zadrži duže od 48 sati.

Prema njegovim riječima, potjernica za Keljmendijem je nepotpuna, jer nedostaje na čiji je zahtjev raspisana, odnosno za koja krivična djela se on sumnjiči.

Galerija

Bonus video: