REKOM za budućnost

Nećemo prestati da ih podjećamo da moraju da pričaju o žrtvama

Žrtve sve češće nerado govore o tome šta su preživjeli, kredibilnih svjedoka je sve manje
2 komentar(a)
REKOM, Foto: Savo Prelević
REKOM, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2012. 15:39h

Zagovarači Inicijative REKOM 22. septembra će započeti kampanju "REKOM za budućnost" simultano u Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, a u kojoj će pored članova koalicije za REKOM učestvovati i veliki broj javnih ličnosti.

Na konferenciji za novinare u organizaciji Centra za građansko obrazovanje je saopšteno da je Koalicija za REKOM sada pokušava da podsjeti vlasti svih država bivše Jugoslavije da je neophodno osnivanje Regionalne komisije koja će se baviti utvrđivanjem činjenica, svim drugim oblicima kršenja ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001.

"Podrška koaliciji za REKOM se stalno širi i u njoj učestvuje veliki broj javnih ličnosti iz raznih društvenih sfera ali je ta priča nažalost još jedna nezavršena, ali priča koja ne treba da ostane nedovršena već da za žrtve i one koji su najviše stradali bude zadovoljena pravda", rekla Mirela Rebronja, koordinatorka inicijative za REKOM u Crnoj Gori iz CGO-a.

Ona je dodala da imaju deklaratornu podršku od crnogorskih političara. Saopštila je da nijesu slučajno izabrali međunarodni dan mira za pokretanje kampanje od koje neće odustati, napominjući da ratni zločini ne zastarijevaju.

Novinar Dragoljub Duško Vuković, član regionalnog tima zagovarača koalicije za REKOM se plaši da se nema više mnogo vremena da se sve države zaista suoče sa ratnom prošlošću.

On je pojasnio da žrtve sve češće nerado govore o tome šta su preživjeli, kredibilnih svjedoka je sve manje. Smatra da se u priči o varvarskom ludilu koje je vladalo tokom ratnih godina suočavanje sa tim nije politička već ljudska obaveza.

"Što je ljudskije od toga da ljudiima pokažete gdje su ostaci njihovih članova porodica", rekao je on.