Most na Port Mileni nije izgrađen jer je izvođač radova bankrotirao

Izvođač radova uveden je u posao u decembru 2010. godine, a rok završetka radova definisan je ugovorom na 18 kalendarskih mjeseci
105 pregleda 0 komentar(a)
Port Milena, Foto: Samir Adrović
Port Milena, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 21.09.2012. 18:42h

Most na Port Mileni u Ulcinju nije izgrađen na vrijeme zato što je izvođač radova, građevinska firma “Primorje” iz Slovenije, u međuvremenu bankrotirala, piše u informaciji o stanju na projektu izgradnje mosta Port Milena u Ulcinju sa pretposljednje sjednice Vlade.

Podsjeća se da je Direkcija za saobraćaj sa privrednim društvom “Primorje AD Ajdovščina”, Slovenija, zaključila ugovor broj 12/10 od 17. 06. 2010. godine o izgradnji mosta na Port Mileni u Ulcinju na iznos od 13.903.764,07 eura.

Izvođač radova uveden je u posao u decembru 2010. godine, a rok završetka radova definisan je ugovorom na 18 kalendarskih mjeseci, odnosno do 15. 06. 2012. godine. U informaciji se ističe da je izvođač prilikom potpisivanja ugovora dostavio sve potrebne garancije.

“Radovi po ovom projektu su se odvijali po dinamičkom planu sve do aprila mjeseca 2012. godine kada je, kako smo informisani, zbog velikih obaveza privrednog društva ’Primorje AD Ajdovščina’ prema bankama u ovoj kompaniji najavljen stečaj. Radovi na projektu su se odvijali bez zastoja do uvođenja stečaja, 21.06.2012. godine”, piše u informaciji.

Dodaje se da je, zaključno sa junom, kada je privredno društvo “Primorje AD Ajdovščina” ispostavilo svoju posljednju situaciju za izvedene radove na ukupan iznos12.125.249,03 eura, završeno 87 odsto svih radova na mostu.

Garancija za dobro izvršenje radova izdata od NLB banke Ljubljana na vrijednost od pet odsto vrijednosti ugovora (695.188,20 eura), kako se dalje ističe, poslije njenog isteka važnosti (17.06.2012.godine) produžena je do novog roka, 31.08.2012.godine

Resorno ministarstvo navelo je da je po uspostavljanju stečajne uprave direktor Direkcije za saobraćaj sredinom jula, sa svojim saradnicima, imao sastanak sa stečajnim upravnikom i njegovim saradnicima u Ljubljani oko novonastale situacije.

“Dogovoreno je da se radovi nastave preko podizvođača, uz prisustvo i praćenje radova odgovornih ljudi iz privrednog društva ’Primorje AD Ajdovščina’, a da se plaćanje obaveza prema podizvođačima vrši direktno na njihov račun, što je predviđeno i ugovorom. Na taj način radovi su sa smanjenim intenzitetom nastavljeni u julu i avgustu ove godine”, navodi se u informaciji.

Garancija za dobro izvršenje radova izdata od NLB banke Ljubljana na vrijednost od pet odsto vrijednosti ugovora (695.188,20 eura), kako se dalje ističe, poslije njenog isteka važnosti (17.06.2012.godine) produžena je do novog roka, 31.08.2012.godine.

“Trinaestog avgusta Direkcija je aktivirala garanciju za dobro izvršenje posla, a dvije sedmice kasnije stečajnom upravniku Primorja poslato je obavještenje o raskidu ugovora”, podsjeća se u informaciji.

Nakon toga, kako se navodi, sva oprema zatečena na gradilištu, koja je vlasništvo izvođača, po raskidu ugovora pripada naručiocu, odnosno Direkciji za saobraćaj.

U informaciji ne piše da li je Vlada i prije aprila znala za probleme strateškog partnera Primorja i kako je moguće da su se radovi izvodili predviđenom dinamikom sve do 21. juna, ako je rok prema ugovoru, za izgradnju mosta, bio 15. jun.

POSAO bi mogli završiti za dva-tri mjeseca U izvještaju Vlade se ističe da građevinski radovi na mostu i pristupnoj saobraćajnici obuhvataju dio zemljanih radova, betonske radove (dio trotoara i dio ploče), dio hidroizolacije betonskog dijela i hidroizolaciju metalne konstrukcije, asfalterske radove i javnu rasvjetu čija ukupna vrijednost iznosi 1.357.750,00 eura mogli bi biti završeni za dva do tri mjeseca i most bi tada bio pušten u saobraćaj.

“Radovi na elektrohidrauličnom podizanju mosta (koji su nezavisni i koji ne utiču na odvijanje saobraćaja) morali bi biti predmet posebnog tendera, budući da je privredno društvo ’Primorje AD Ajdovščina’ ove radove ugovorilo sa Direkcijom za saobraćaj na iznos od 662.395,50 eura, što je za oko 500.000 eura manje nego što je privredno društvo ’Primorje AD Ajdovščina’ iste radove ugovorilo sa podizvođačem “Montevar” Nikšić na iznos od 1.160.640,00 eura. Pare za tu nabavku bi se obezbijedile od preostalih sredstava budžeta predviđenih za realizaciju tog projekta, od naplaćene garancije i novca dobijenog prodajom zatečene opreme izvođača na gradilištu”, stoji u usvojenom izvještaju Vlade.

Bonus video: