Psi lutalice u Nikšiću ubili tri svinje: Uginule od straha?

“Samo obdukcija može utvrditi tačan uzrok, ali vrlo je moguće da su svinje stradale od stresa. Nerijetko se to dešava”
211 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 07:24h

Nesvakidašnji napad pasa lutalica juče se dogodio u naselju Dragova Luka, kada su rano ujutru uskočili u obor i usmrtili čak tri svinje Milijane Mićunović. Sve se desilo oko 1 sat iza ponoći kada je jako skvičanje svinja probudilo komšije. Ubrzo su svi zajedno shvatili šta se zapravo dešavalo kada su u oboru iza štale zatekli uginule svinje. Na leševima svinja jasno su se uočavali tragovi ugriza po ušima i skoro iščupani repovi. Ipak, rutinskim veterinarskim pregledom nije utvrđeno i da su preklane.

“Kada smo došli sa komšijama, zatekli smo i crnog psa koji je odmah odjurio. Dvije svinje su već bile mrtve, dok je jedna još bila živa. Ubrzo je i ona uginula. Ja ne znam šta je bilo, ali mislim da su pocrkale od straha, jer su ih psi najmanje pola sata grizli po ušima, grebali, čupali za repove”, kazala je Mićunović.

Da mogu stradati od šoka potvrdili su i iz Veterinarske ambulante “Gorašević”, objašnjavajući kako su svinje toliko osjetljive životinje da se dešavalo da uginu čak i prilikom obične vakcinacije.

“Samo obdukcija može utvrditi tačan uzrok, ali vrlo je moguće da su svinje stradale od stresa. Nerijetko se to dešava”, objasnio je veterinar Nebojša Gorašević.

Tačan uzrok uginuća ipak ostaje tajna, jer Mićunović ne želi da plati 50 eura za obdukciju po svinji. Smatra da bi eventualnom tužbom napravila samo veću štetu nego korist, jer pored štete koju je sad pretrpjela, o novom trošku neće ni da razmišlja.

“Ispade da sam pola godine radila uzalud. Sve su to psi za noć uništili. Imam najmanje 500 eura štete”, požalila se Mićunović.

Cijeli slučaj dospio je i do zaštitnika životinja koji su još jednom osudili sporost lokalne uprave koja nikako da izgradnjom azila riješi problem pasa lutalica, a pritom su i u posljednje pola godine sve učestalija trovanja za koja niko nije odgovoran.

“Imali smo u kratkom roku dva masovna trovanja, ali to opet ništa nije riješilo. Godine 2008. donesen je Zakon i tebalo je da Opština već sljedeće godine riješi pitanje azila, ali nije ni do danas. Smatram da je to jedini i najhumaniji način za zbrinjavanje pasa lutalica. Međutim, trovanje nije ni efikasno, ni humano, a i posljednjih mjeseci dešavalo se da je neko čak i pored škola stavljao otrovne komadiće mesa. Zamislite kakva je to opasnost za djecu”, kazala je Tamara Labudović iz Društva za zaštitu životinja Nikšić.

Lutalice spremaju za Herceg Novi

U Opštini ne poriču da je pitanje izgradnje azila problem koji nikako da riješe. Prije svega zbog mjesta na kojem bi on trebalo da bude.

U svakom slučaju poručuju da bi do sljedećeg ljeta azil trebalo da bude gotov, a do tada će pokušati da pse smjeste i u azilu u Herceg Novom. ž

“Otvorili smo tu mogućnost da pse, uz naravno određenu nadoknadu, smjestimo u azilu u Herceg Novom. To bi trebalo da bude neko prelazno rješenje”, kazao je potpredsjednik Opštine Momčilo Mićunović. Da su psi lutalice veliki problem i građanima, ali i Opštini, govori i podatak da su Nikšićani zbog napada pasa, opštinsku kasu dosad olakšali za oko 20. 000 eura.

Galerija

Bonus video: