Nikšić: Na Birou rada oko 400 visokoškolaca

Vrijednost zakona je, kazao je Numanović, da se u Crnoj Gori popuni kadrovski deficit sa kvalitetnim visokoškolskim kadrom
57 pregleda 2 komentar(a)
Suad Numanović, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Suad Numanović, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 21.09.2012. 19:01h

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, njegov pomoćnik Vesna Simović i direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić, prezentovali su juče u Nikšiću Zakon o stručnom osposobljavanju lica sa visokim obrazovanjem.

„Želimo da na ovaj način s jedne strane stvorimo mogućnost da svi visokoškolci sa Zavoda steknu što veći stepen stručnog znanja i tako budu konkurentni za tržište rada, crnogorsko, ali i zemalja EU, a sa druge strane da poslodavce relaksiramo bilo kakve obaveze prema visokoškolcima“, kazao je Numanović.

Država će, kako je kazao, kroz budžet u iznosu od deset miliona eura opredijeliti sredstva za platu visokoškolaca koji će primati 50 odsto prosječne zarade, a devetomjesečna obuka će se računati kao pripravnički radni staž.

Vrijednost zakona je, kazao je Numanović, da se u Crnoj Gori popuni kadrovski deficit sa kvalitetnim visokoškolskim kadrom koji će biti „ponuđen poslodavcima i državnim institucijama“.

Predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić kazao je da se u Nikšiću na Birou rada nalazi oko 400 mladih sa visokim obrazovanjem koji nijesu odradili pripravnički staž i da je dobro što im se pruža prilika da odrade pripravnički.

Ministar Numanović je kazao da bi u svim opštinama u Crnoj Gori trebalo otvoriti dnevne boravke za stara lica i pohvalio se da je u domovima za stare u Risnu i Bijelom Polju lista čekanja za smještaj svedena na nulu

Ministar je, u sklopu radne posjete, obišao Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i Dnevni boravak za stare. Kazao je da je namjera Vlade da u svim opštinama otvori takve dnevne centre, a da je nikšićki začetnik reforme socijalne i dječje zaštite i da se po svim standardima nalazi u samom vrhu pružanja usluga za djecu sa smetnjama u razvoju.

Istakao je da Nikšić u Crnoj Gori prednjači po socijalnoj zaštiti i da je veoma pohvalno to što grad pod Trebjesom ima i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i Dnevni boravak za stara lica.

Radojičić je kazao i da je završena zgrada za penzionere, dvije zgrade za izbjegla lica, četiri objekta po tri stambene jedinice za REA populaciju.

„Pored toga što je Nikšić u finansijski nezavidnoj situaciji mislim da je urađeno dosta na polju socijalne zaštite“, kazao je Radojičić.

Radojka Koprivica, direktorica Dnevnog centra, kazala je da su toj ustanovi dobrodošli mladi sa odgovarajućom stručnom spremom i da već treću godinu po dva visokoškolca odrađuju pripravnički.

Liste čekanja svedene na nulu

Ministar Numanović je kazao da bi u svim opštinama u Crnoj Gori trebalo otvoriti dnevne boravke za stara lica i pohvalio se da je u domovima za stare u Risnu i Bijelom Polju lista čekanja za smještaj svedena na nulu.

„Želimo da pripadnicima treće dobi kroz otvaranje servisa za boravak starost protekne u finom druženju, da ne budu izolovani od društvene zajednice, već da budu integrisani u društvu. Pokazatelji govore da se u Crnoj Gori život produžio, a svi zajedno, kroz otvaranje ovakvih dnevnih boravaka, treba da tim licima starost učinimo kvalitetnijom“, kazao je ministar.

Bonus video: