Medijatori uštedjeli 40 miliona

Centar za posredovanje osnovan je Ugovorom o osnivanju između Centralne banke, Vlade i Udruženja za medijaciju, a finasirao se iz državnog budžeta, od donacija i preko projekata
107 pregleda 0 komentar(a)
Miroslav Knežević, Foto: Vesko Belojević
Miroslav Knežević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.09.2012. 20:14h

Vlada je juče predložila da Centar za posredovanje dobije status posebnog državnog organa čiji će Upravni odbor imenovati Vlada na predlog ministra pravde. Posrednici, kojih sada na spisku ima 90, moraće da imaju sertifikate, a rješenjem će ih takođe postavljati resorni ministar.

Uloga Centra je da posreduje prije nego što sukob dobije sudski epilog, a najviše slučajeva se odnosi na bračne i privredne sporove. Direktor Centra Miroslav Knežević rekao je juče “Vijestima” da su od 2008. godine, kada je Centar osnovan, imali više od 2.000 sporova predloženih za medijaciju, od čega je više od 60 odsto uspješno riješeno.

“To je posebno važno za privredne sporove gdje je ušteđeno više od 40 miliona eura i državi i strankama”, kazao je on.

Centar za posredovanje osnovan je Ugovorom o osnivanju između Centralne banke, Vlade i Udruženja za medijaciju, a finasirao se iz državnog budžeta, od donacija i preko projekata. Knežević kaže da je Centar sproveo više od 50 projekata koji su se odnosili na obuke posrednika, advokata i jedan za obuku novinara.

“Ono što je opredijelilo da se Centar sada organizuje na ovaj način jesu uspjesi, zbog čega je Crna Gora proglašena za centar Foruma za medijaciju jugoistočne Evrope... Centar će postati državni organ koji će imati cilj da prati postupke posredovanja, obuke aktuelnih i novih posrednika”, naglašava Knežević.

Predviđeno je da Upravni odbor ima predsjednika i četiri člana, od kojih su po jedan član iz sudstva i tužilaštva.

Od 2008. godine, kada je Centar osnovan, imali više od 2.000 sporova predloženih za medijaciju, od čega je više od 60 odsto uspješno riješeno, rekao je Knežević

Bonus video: