Crnogorskim vojnicima u Kabulu nije bio potreban Čak Noris

“Ovo ne da nema veze sa istinom... Zvuči kao scenario akcionog filma", napisao je Lučić na svom Fejsbuk profilu
164 pregleda 65 komentar(a)
vojnici Avganistan, Foto: Vesko Belojević
vojnici Avganistan, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.09.2012. 12:56h

Iako su hrvatski mediji to opisali kao scenu iz američkih akcionih filmova, redovna šestomjesečna smjena zajedničkog instruktorskog tima zemalja regiona u Kabulu, ipak, je prošla sa mnogo manje dramatike.

Tako tvrdi Ministarstvo odbrane Crne Gore, koje je saopštilo da su dva pripadnika petog kontingenta crnogorske Vojske, koji su bili angažovani u Vojnopolicijskoj školi u Kabulu, napustili teritoriju Avganistana redovnim planiranim transportom i na putu su za Crnu Goru.

Hrvatski “Jutarnji list” objavio je da je grupa od 38 vojnika, među kojima su i pripadnici VCG, uspjela u utorak, u veoma komplikovanim uslovima, da napusti avganistanski glavni grad.

"Kapetan Milijan Ratković i stariji vodnik I klase Željko Dedijer su prema Crnoj Gori krenuli zajedničkim transportom hrvatske vojske"

List navodi da je transportu vojnika iz Kabula prethodila “evakuacija i spasavanje iz opkoljene vojne baze”. I hrvatsko Ministarstvo odbrane negiralo je navode da su prije tri dana pripadnici zajedničkog instruktorskog tima u rizičnoj akciji evakuisani iz opkoljene vojne baze u Kabulu.

“Ni u jednoj fazi pripreme i samog transporta, bezbjednost crnogorskih vojnika nije bila ugrožena”, saopštilo je nakon toga i crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Završen šestomjesečni mandat

Ostali pripadnici VCG u misiji ISAF u Avganistanu, koji se nalaze u bazama Pol-e-Khomri i Mazar-e-Sharif “izvršavaju redovne zadatke bez problema”.

"Zvuči kao scenario akcionog filma, samo sam čekao kad ću da pročitam da je Čak Noris došao da to riješi"

Prema informacijama “Vijesti”, kapetan Milijan Ratković i stariji vodnik I klase Željko Dedijer su prema Crnoj Gori krenuli zajedničkim transportom hrvatske vojske. Oni su prije dva dana završili svoj šestomjesečni mandat u Kabulu, gdje su bili angažovani na dužnostima savjetnika u sekciji S-1 štaba Škole vojne policije Avganistanske nacionalne armije.

Nakon rotacije i primopredaje dužnosti, Ratkovića i Dedijera je u Kabulu zamijenio kapetan Predrag Lučić, koji će narednih šest mjeseci zajedno sa kolegama iz Hrvatske, Makedonije, Albanije i BiH pomagati u obuci avganistanskih snaga bezbjednosti. I Lučić je na svom Fejsbuk profilu reagovao na navode iz teksta iz “Jutarsnjeg lista”.

“Ovo ne da nema veze sa istinom... Zvuči kao scenario akcionog filma, samo sam čekao kad ću da pročitam da je Čak Noris došao da to riješi :-)”, napisao je Lučić na svom Fejsbuk profilu.

Bezbjedno napustili bazu

Kapetan Lučić kazao je "Vijestima" da su pripadnici crnogorske vojske prije tri dana bezbjedno napustili bazu u Kabulu.

“Helikopterom su pripadnici hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima u dva leta prevezli pripadnike mentorskog tima iz Škole vojne policije u Kabulu na aerodrom“

"Protekle sedmice, odnosno 12. septembra primio sam dužnost štabnog oficira u Vojnopolicijskoj školi u Kabulu. Dosadašnji crnogorski predstavnici su zajedno sa osobljem škole dana 18. septembra helikopterskim transportom bezbjedno napustili bazu i to je sva istina o tom događaju.

Ja sam bio prisutan kada su poletjeli i to je let od 10 minuta helikopterom. Mi redovno nastavljamo da izvršavamo svoje obaveze u školi", kazao je Lučić iz baze u Kabulu.

“Helikopterom su pripadnici hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima u dva leta prevezli pripadnike mentorskog tima iz Škole vojne policije u Kabulu na aerodrom“, kaže se u reagovanju hrvatskog Ministarstva.

Takav način prevoza je, kako se navodi, planiran unaprijed, odnosno dva dana prije samog prevoženja: “Ne radi se o nikakvoj ’evakuaciji i spasavanju iz opkoljene vojne baze’, već o redovnom transportu”.

Prema informacijama “Vijesti”, bilo je dogovoreno da crnogorska jedinica, umjesto na relativno mirnom sjeveru Avganistana, mandat nastavi u Kabulu

"Napeta bezbjednosna situacija"

Hrvatski list je napisao da je u Avganistanu trenutno “napeta bezbjednosna situacija” zbog protesta lokalnog stanovništva protiv filma “Nevinost muslimana” i da su pripadnici međunarodnih snaga, kao i njihove baze, stalna meta terorističkih napada.

Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo “Vijestima” da će u sastavu šestog crnogorskog kontingenta biti angažovano 38 pripadnika VCG i dva pripadnika Uprave policije na pozicijama na kojima su angažovani i pripadnici petog kontingenta.

Pješadijski vod, medicinski tim i štabni oficiri biće u sastavu mađarskog Provincijskog rekonstrukcijskog tima u gradu Pol-e-Khomri, štabni oficiri u štabu regionalne komande Sjever u Mazer-e-Šarifu i Vojnopolicijskoj školi u Kabulu, dok će dva službenika Uprave policije u sastavu policijskog savjetodavnog tima u bazi u Mazer-e-Šarif.

Kabul za sada izbjegnut

Zbog najava mađarske vojske da će prepustiti komandu u bazi u gradu Pol-e-Khomriju na sjeveru Avganistana, postojala je mogućnost da kompletan crnogorski šesti kontingent bude raspoređen u Kabulu.

Pripadnicima petog kontingenta Vojske Crne Gore u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu, angažovanim u bazi “Pannonia”, uručene su medalje za izuzetan rad i postignute rezultate

Mađarska je tokom ljeta privremeno odustala od takve namjere, tako da u narednih šest mjeseci jedinice VCG neće mijenjati bazu. U međuvremenu su tokom ljeta vođeni pregovori VCG sa Bundesverom, oružanim snagama Njemačke, koje drže regionalnu komandu Sjever, gdje su do sada bili stacionirani crnogorski vojnici.

Prema informacijama “Vijesti”, bilo je dogovoreno da crnogorska jedinica, umjesto na relativno mirnom sjeveru Avganistana, mandat nastavi u Kabulu u kojem je i dalje brojno njemačko prisustvo.

Nato medalje za peti kontingent

Pripadnicima petog kontingenta Vojske Crne Gore u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu, angažovanim u bazi “Pannonia”, uručene su medalje za izuzetan rad i postignute rezultate tokom obavljanja dužnosti u multinacionalnom okruženju.

Medalje dodjeljuje Ministarstvo odbrane Mađarske pripadnicima stranih armija, koji se zajedno sa mađarskim vojnicima angažuju van zemlje. Saopšteno je da je pripadnicima VCG koji se nalaze u bazi “Pannonia”, ispred vojske Mađarske, medalje uručio komandant PRT tima potpukovnik Janoš Somođi.

On je istakao visok kvalitet i profesionalnost koju su svi pripadnici crnogorskog kontingenta pokazali tokom obavljanja mirovne misije u Avganistanu.

Bonus video: