Senat Prijestonice: Bogoslovija je naše vlasništvo

U regovanju Senat podsjeća da je Zakonom o prijestonici to tijelo isključivo savjetodavno, ne nikako političko
20 komentar(a)
Milovan Janković, Foto: Arhiva Vijesti
Milovan Janković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.09.2012. 09:53h

Senat Prijestonice Cetinje poručio je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da je na nedavnoj sjednici, prilikom rasprave o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u funkciji razvoja grada, nije raspravljao samo o zgradi Crkvenog suda, kako kaže Mitropolija, već da se u okviru te tačke Senat bavio pitanjem cjelokupne imovine Prijestonice, koja se nalazi pod sporom

“Radi se o objektima: Lokanda, Pošta, Pošta Njeguši, Rijeka Crnojevića – Ribarstvo, Šumsko gazdinstvo, Motel „Gazivoda“, Crnogorski telekom, Tržnica, Crkveni sud, Ćipur, Zgrada Belveder i Muzej “Dado Đurić””, navodi se u reagovanju Senata, na čijem je čelu bivši gradonačelnik Milovan Janković (DPS).

U regovanju podsjećaju da je Zakonom o prijestonici to tijelo isključivo savjetodavno, ne nikako političko, te da Senat zauzima stavove, daje predloge i mišljenja državnim organima i organima prijestonice o pitanjima značajnim za ekonomski, kulturni, istorijski, ekološki, turistički, demokratski i razvoj grada. Senat podsjeća Mitropoliju i na to ko su članovi senata, “da se radi o eminentnim ličnostima iz raznih društvenih sfera Crne Gore, koji nisu sami sebe nazvali senatorima, već im je takav status dao Zakon o prijestonici”.

“Senat prijestonice, u Zakonom propisanom sastavu, na svojim sjednicama raspravljao je o mnogim drugim značajnim temama za vrijeme svog trogodišnjeg rada, ali nažalost, MCP nije upoznata sa time. Dalje, Senat se nije bavio pitanjem crkvene, već opštinske imovine, imovine Prijestonice što predstavlja veliku razliku, jer je Crkveni sud, shodno zvaničnoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore upisan kao apsolutna svojina Prijestonice, dok se MCP nigdje ne pominje”, navodi se u reagovanju Senata.

U tekstu dalje stoji “da članovi Senata poštuju Crkvu i nisu imali nikakvu namjeru da se bave sudskim postupcima, niti da se u njih miješaju, jer takva ovlašćenja ni nemaju, već je njihova namjera bila da se bave imovinom Prijestonice”.

“Takođe, dajemo apsolutno pravo Mitropoliji da se svim raspoloživim pravnim mehanizmima izbori za ono što smatra da je njeno, a isto tako ostajemo pri stavu koji smo zauzeli na posljednjoj sjednici Senata, da prijestonica treba da vodi brigu o svojoj imovini i da je na adekvatan način i štiti od onih koji je uzurpiraju”, piše u reagovanju Senata Prijestonice.

Bonus video: