Zbog duga za plate i gorivo kruzer "Arion" blokiran u Boki

U Luci Kotor su potvrdili da je "Arion" usidren od ponedjeljka, ali nijesu željeli da odgovore na pitanja zbog čega je do toga došlo i kakva će biti sudbina broda
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2012. 18:27h

Čuveni kruzer "Arion" jedan od najčešćih posjetilaca crnogorskih voda u ljetnjoj sezoni, od ponedjeljka je usidren u kotorskoj luci po nalogu Privrednog suda iz Podgorice.

Prema informacijama "Vijesti", brod koji plovi pod portugalskom zastavom, sa kompletnom posadom je zadržan zbog dugovanja kompanije Classic International Cruises (CIC) za gorivo i naknada za posadu.

Brojni svjetski mediji izvjestili su o svojevrsnom hapšenju kruzera u crnogorskim vodama, koji dijeli istu sudbinu sa još dva broda kompanije CIC, registrovane u Australiji.

Nekoliko dana ranije, dva kruzera te kompanije zadržana su u luci Marsej u Farancuskoj, iz istih razloga - dugovanja za plate i gorivo.

Na nekoliko specijalizovanih sajtova za krstarenje već su istaknute informacije u kojima se turisti obavještavaju da brod "Arion” neće biti na raspolaganju za sezonu 2012.

U Luci Kotor juče su "Vijestima" potvrdili da je "Arion" usidren od ponedjeljka, ali nijesu željeli da odgovore na pitanja zbog čega je do toga došlo i kakva će biti sudbina broda.

Uputili su "Vijesti" na brodskog agenta u Bijeloj, koji zastupa interese broda u Crnoj Gori. Brodski agent Toni Marković, koji zastupa brod sagrađen još 1965. godine, kazao je "Vijestima" da nije ovlašćen da daje nikakve izjave o tome zašto je brod zadržan u luci Kotor i kolika su duguvanja CIC kompanije u Crnoj Gori.

"Ja zastupam interes brodara, i bez dozvole kapetana ne mogu da govorim o tome", kazao je Marković.

Prema procjenama, na "Arionu" je angažovano oko 230 i 250 članova posjete, za koje se, kao tvrde britanski mediji, vjeruje da su i dalje na brodu. Kruzer su nakon zadržavanja napustili svi putnici.

Kruzer "Arion" od 2007. godine redovno dovodi turiste u Kotor, jer najčešće plovi na kruzing turama po Mediteranu. Takođe, tokom ljeta, plovi i sjevernim morima, i često je usidren u lukama Holandije i Njemačke.

Na nekoliko specijalizovanih sajtova za krstarenje na kojima se nude različite kruzing ture juče su već bile istaknute informacije u kojima se turisti obavještavaju da brod "Arion” neće biti na raspolaganju za sezonu 2012. godine.

Arion bio ponos velike Jugoslavije

Kruzer "Arion" je napravljen u Jugoslaviji 1965. godine u brodogradilištu Uljanik u Puli. Pvi put je porinut pod nazivom "Istra".

U periodu kada je sagrađen, bio je najveći linijski putnički brod, izgrađen za nedjeljna putovanja Jugolinije od Venecije do Egipta.

Još 1969. postao je brod za krstarenje, a 1991. godine, pod imenom "Istra", prodat je i nazvan "Astra". Plovio je pod ukrajinskom zastavom da bi 1996. godine registrovan u

Panami pod imenom "Astra I". Prije više od decenije potpuno rekonstruisan u Lisabonu postao je vlasništvo Classic International Cruises, poslije radova vrijednih više od 15 miliona dolara. Od tada i plovi pod imenom “Arion”. Danas brodom upravljaju portugalski i drugi evropski mornarički oficiri.

Bonus video: