Senat Prijestonice: Ne bavimo se crkvenom imovinom, već opštinskom

U regovanju Senata, podsjećaju da je Zakonom o Prijestonici, to tijelo isključivo savjetodavno, nikako političko
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2012. 14:52h

Senat Prijestonice Cetinje, poručio je Mitropliji Crnogorsko primorskoj, da Senat na sjednici održanoj prije par dana, prilikom rasprave o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u funkciji razvoja grada, nije raspravljao samo o zgradi Crkvenog suda, kako kaže Mitroplija, već da se u okviru te tačke Senat bavio pitanjem cjelokupne imovine Prijestonice, koja se nalazi pod sporom.

"Radi se o sljedećim objektima: Lokanda, Pošta, Pošta Njeguši, Rijeka Crnojevića – Ribarstvo, Šumsko gazdinstvo, Motel "Gazivoda", Crnogorski Telekom, Tržnica, Crkveni sud, Ćipur, Zgrada Belveder i Muzej Dado Đurić".

"Dakle, napominjemo Mitropoliju crnogorsko-primorsku da pitanje Crkvenog suda nije predstavljalo izolovan slučaj na sjednici Senata, što znači da se Senat nije bavio samo njime, već se raspravljalo o više objekata, za koje se interesovao Senat Prijestonice, a shodno svojim zakonskim ovlašćenjima" navodi se u reagovanju Senata.

U regovanju Senata, podsjećaju da je Zakonom o Prijestonici, to tijelo isključivo savjetodavno, nikako političko, te da Senat zauzima stavove, daje prijedloge i mišljenja državnim organima i organima Prijestonice o pitanjima značajnim za ekonomski, kulturni, istorijski, ekološki, turistički, demokratski i razvoj grada.

Senat podsjeća Mitropoliju i na to ko su članovi senata, "da se radi eminentnim ličnostima iz raznih društvenih sfera Crne Gore, koji nisu sami sebe nazvali senatorima, već im je takav status dao Zakon o Prijestonici".

"Senat Prijestonice, u Zakonom propisanom sastavu, na svojim sjednicama raspravlja i raspravljao je o mnogim drugim značajnim temama, za vrijeme svog trogodišnjeg rada, ali nažalost, MCP nije upoznata sa time".

"Dalje, Senat se nije bavio pitanjem crkvene već opštinske imovine, imovine Prijestonice što predstavlja veliku razliku, jer je Crkveni sud, shodno zvaničnoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore, upisan kao apsolutna svojina Prijestonice, dok se MCP nigdje ne pominje" navodi se u reagovanj Senata.

U tekstu da lje stoji "da članovi Senata poštuju Crkvu i nisu imali nikakvu namjeru da se bave sudskim postupcima, niti da se u njih miješaju, jer takva ovlašćenja ni nemaju, već je njihova namjera bila da se bave imovinom Prijestonice".

"Takođe, dajemo apsolutno pravo Mitropoliji da se svim raspoloživim pravnim mehanizmima izbori za ono što smatra da je njeno, a isto tako ostajemo pri stavu koji smo zauzeli na posljednjoj sjednici Senata, da Prijestonica treba da vodi brigu o svojoj imovini i da je na adekvatan način i štiti od onih koji je uzurpiraju" navodi se u reagovanju Senata Prijetsonice.

Mitropolija ne da zgradu

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve poručila je Senatu prijestonice da se ubuduće na svojim sastancima bavi pronalaženjem optimlanih rješenja za poboljšanje životnog standarda građana Cetinja, a ne da se bavi crkvenim temama.

Mitropolija je reagovala nakon što je Senat prijestonice Cetinje prije par dana preporučio lokalnoj upravi da što hitnije sprovede postupak rješavanja pitanja zgrade Crkvenog suda, koja je vlasništvo prijestonice, a u kojoj već duže radi Bogoslovija “Sveti Petar Cetinjski”.

“Sveštenici, vjernici i pravoslavni hrišćani Cetinja voljeli bi da znaju može li iko da priča o ozdravljenju životnih prilika u našem gradu, o gradskoj ekonomiji, a da ne pominje crkvene teme. Ne možemo da vjerujemo da ljudi koji sebe zovu senatorima Cetinja u ovom trenutku ne vide druge ni veće cetinjske probleme od imovinskih pitanja u vezi sa zgradom Crkvenog suda i crkve na Ćipuru”, piše u reagovanju Mitropolije.

Ističe se da “senatori hoće da isele Cetinjsku bogosloviju iz zgrade Crkvenog suda i to kada ova najstarija srednja škola u Crnoj Gori slavi 150 godina postojanja i 20 godina rada”.

“Namjesto prijedloga šta bi grad i država mogli da učine u pravcu dostojne proslave ovih značajnih godišnjica, oni hoće da otežaju ionako nezavidan materijalni položaj profesora i đaka ove crkveno-prosvjetne ustanove. I još kažu da ovo sve rade zbog zadovoljenja pravde. Neće da vide kako je Bogoslovija nasilno iseljena 1945. godine iz Biljarde, a veoma im je stalo da crkvena zgrada bude opštinska”, piše u saopštenju.

Mitropolija dodaje da se senatori ne pitaju, kada i pod kakvim okolnostima je “pravoslavni hram upisan u vlasništvo opštine, ali smatraju da taj hram nikako ne bi smio da bude crkvena imovina”:

“Sve je to prazna, beskorisna i dosadna priča, ponovljena bezbroj puta. To je priča kojoj je mjesto na sudovima, u urednim i jasnim pravnim procedurama, a ne u saopštenjima Senata prijestonice. Ko misli da mu nešto pripada i da neko n eovlašteno boravi u njegovim prostorijama, taj neka svoja prava potraži pred nadležnim institucijama - jer ne živimo u džungli, nego u gradu koji traje više od pet vjekova”.

Senat prijestonice čine gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, predsjednik SO Milutin Vukić, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, predstavnik Vlade Branko Vujović, Borisalav Banović (SDP), Branko Radulović (PzP) , ministar kulture Branislav Mićunović, predstavnik CANU Dragan Vukčević, predstavnica Univerziteta Nataša Đurović, predstavnik Zajednice opština Branislav Đuranović, predstavnik NVO Sreten Zeković, predstavnik građana Rajko Mijušković (DPS), dok je predsjednik Senata Milovan Janković.

Galerija

Bonus video: