Vilijamson: Regionalna saradnja je ključ uspjeha Zapadnog Balkana

Vilijamson istakao da je Crna Gora prepoznata i kao pouzdan partner međunarodnoj zajednici
0 komentar(a)
Druško Marković i Klint Vilijamson, Foto: Gov.me
Druško Marković i Klint Vilijamson, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.09.2012. 13:51h

Crna Gora je za kratko vrijeme postigla značajne rezultate, kako na nacionalnom nivou tako i na planu ostvarivanja svojih spoljnopolitičkih prioriteta i time prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, istakao je ambasador Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog istražnog tima EULEX-a na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

To je saopšteno iz Markovićevog kabineta nakon današnjeg sastanka na kojem je, kako se navodi, Vilijamson istakao da je Crna Gora prepoznata i kao pouzdan partner međunarodnoj zajednici i kao država koja inicira i promoviše regionalnu saradnju, kao ključ uspjeha u borbi protiv najvećih prijetnji u regionu i šire, što jesu organizovani kriminal i korupcija.

„Potpredsjednik Vlade je ambasadora Vilijamsona upoznao sa aktivnostima Crne Gore na planu jačanja vladavine prava i primjene novousvojenog zakonodavnog okvira, informišući ga o bilateralnim pravnim mehanizmima iz oblasti krivičnog zakonodavstva koje je Crna Gora inicirala i potpisala sa mnogim državama regiona i koje uspješno primjenjuje“.

„Posebno se osvrnuo na uspješnost primjene pravnog instituta izručenja sopstvenih državljana za teška krivična djela, te na uspješnu saradnju koju pravosudni organi, tužilaštvo i policija Crne Gore imaju sa državama regiona i šire, i njihovom doprinosu da se uspješno okončaju značajne međunarodne operativne aktivnosti iz pomenutih oblasti“,navodi se u saopštenju koje potpisuje portarol Ana Radusinović.

Dodaje se da su se sagovornici su se saglasili da je ključ uspjeha i prosperiteta cijelog regiona Zapadnog Balkana tijesna saradnja i na institucionalnom i na operativnom planu, i istakli da su rezultati u toj oblasti vidljivi.

Pojašnjava se kako je posjeta Specijalnog istražnog tima misije EULEX redovna aktivnost na planu održavanja kontakata sa vladama država regiona u cilju daljeg jačanja saradnje u oblasti istraga, a takođe je i jedan od pokazatelja partnerskog odnosa koji Crna Gora gradi i u regionu i na međunarodnom planu.

Bonus video: