ekološki problemi

OZON predlaže Ministrstvo zaštite prirode i životne sredine

Oni su predložili i da prilikom formiranja nove Vlade bude uspostavljeno Ministrstvo zaštite prirode i životne sredine
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2012. 09:42h

Ekološki pokret ,,OZON“ povodom 20. septembra - Dana ekološke države pozvao je sve političke partije i koalicije koje učestvuju na predstojećim državnim i lokalnim izborima da građanima Crne Gore ponude konkretna rješenja za postojeće ekološke probleme.

Oni su predložili i da prilikom formiranja nove Vlade bude uspostavljeno Ministrstvo zaštite prirode i životne sredine.

“Pošto već više godina upozoravamo da su problemi životne sredine bili često grubo zloupotebljavani u toku predizbornih kampanja i da su jedni te isti projekti, poput sistema za prečišćavanje otpadnih voda u više gradova, regionalnih sanitarnih deponija, sistema za prečišćavanje štetnih gasova na više industrijskih postrojenja, zaštite određenih područja, najavljivani više puta a da to do danas nije ostvareno, želimo na ovaj važni datum još jednom podsjetiti političke subjekte da građani itekako pamte sva obećanja koja su im data i da će ovaj put, vjerujemo, znati razdvojiti održiva rješenja od ,,prodavanja magle“, poručili su iz “Ozona.

Kako su saopštili, nadaju se da će u predizbornim aktivnostima političke partije i koalicije u razgovoru sa potencijalnim glasačima prepoznati oblast životne sredine kao jednu od ključnih i da će imati adekvatna rješenja za postojeće ekološke crne tačke, kojih ima mnogo više od onih pet koje su svima poznate.

Ekološki pokret ,,OZON“, kako su kazali iz te NVO, od sledećeg saziva Skupštine Crne Gore, odnosno radnih tijela koja budu zadužena za oblast životne sredine, očekuje da imaju više senzibiliteta za ekološke teme i da budu aktivan akter i u procesu pregovora sa EU u poglavljima koja tretiraju pitanja životne sredine.

“Već sada, bez obzira na to ko će osvojiti većinu mandata, predlažemo da se prilikom formiranja nove Vlade uspostavi i Ministarstvo zaštite prirode i životne sredine, koje bi imalo jasne nadležnosti i kapacitet da ih efikasno vrši, kako bi se koliko toliko nadomjestilo ukidanje najreferentnije i najstarije institucije iz oblasti životne sredine Zavoda za zaštitu prirode i izmještanje ekološke inspekcije iz Agencije za zaštitu prirode”, poručeno je iz te NVO.

Kao problem oni su prepoznali i taj što pravosudni organi ne tumače na pravi način zakone iz oblasti živtne sredine

Kao problem oni su prepoznali i taj što pravosudni organi ne tumače na pravi način zakone iz oblasti živtne sredine, niti prepoznaju ekokriminal. Poručili su i da više nije prihvatljivo odlaganje efikasne i neselektivne primjene zakona u toj oblasti.

“Vrijeme je da prazne priče zamijene konkretne inicijative i da se pruži šansa novim kadrovskim rješenjima jer je očigledno da su oni koji su 21 godinu radili na tome da Crna Gora postane ekološka država, pali na tom važnom ispitu”, zaključili su iz “Ozona.

Galerija