Policajac tukao dječaka, pa učio o pravima djeteta

Na preporuku Savjeta za građansku kontrolu policije Blagojević službenika iz Budve poslao na dodatnu edukaciju
193 pregleda 16 komentar(a)
policajac, maltretiranje, Foto: Shutterstock
policajac, maltretiranje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2018. 13:58h

Policajac Odsjeka za obezbjeđenje objekata, Budvanin I.M, morao je da prođe dodatne treninge o dječjim pravima, ali i jednodnevnu obuku na temu Etički kodeks nakon što je krajem januara u Budvi, ispred svoje kuće, išamarao petnaestogodišnjeg M.V.

Na dodatnu obuku poslao ga je šef Odsjeka za štićene ličnosti Dragan Blagojević, koji je prihvatio preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Za njega je organizovana obuka o posljedicama koje proizvodi nasilje prema djeci, učio je o smanjenju nasilja prema djeci u svim okruženjima, jačanju zaštite djece, posebno njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja, poštovanju osnovnih prava djece i relevantnih standarda.

Prezentovana mu je i Konvencija o pravima djeteta (najbolji interes djeteta, učešće djeteta, pravo na život, opstanak i razvoj, nediskriminacija), prevencija i zaštita djece od nasilja, a učio je i o pojmu i definiciji nasilja nad djecom, vrstama nasilja nad djecom, posljedicama koje proizvodi nasilje nad djecom, institucionalnim mehanizmima za zaštitu djece od nasilja.

U Upravi za kadrove organizovana mu je obuka na temu Etički kodeks.

Iz Savjeta su pohvalili Blagojevićev pristup, ističući da očekuju da se ubuduće preporučene obuke sprovode i u akademskim ustanovama i posebno kroz saradnju sa specijalizovanim nevladinim organizacijama.

Incident, zbog kog je policajac morao na dodatnu obuku, dogodio se 27. januara. Te večeri, oko 22.40 sati petnaestogodišnji M.V. sa ocem je došao u budvansku policiju i prijavio da ga je iste večeri, na igralištu u naselju Adok, fizički napao njemu nepoznati muškarac.

Iz Uprave policije “Vijestima” je tada odgovoreno da su službenici Centra bezbjednosti Budva odmah identifikovali muškarca za kog se sumnja da je napao maloljetnika i da se ispostavilo da se radi o I.M., službeniku Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, koji tada nije bio na dužnosti.

“Od I.M. je uzeta izjava i preduzete su sve druge potrebne mjere i radnje. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, koji se izjasnio da u događaju nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Shodno tome, službenici CB Budva su protiv I.M. Sudu za prekršaje podnijeli prekršajnu prijavu zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Takođe, neposredni rukovodilac I.M. je disciplinskom tužiocu MUP-a dostavio predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv I.M. zbog osnovane sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti i da se ponašao suprotno Kodeksu policijske etike. Osim toga, spisi predmeta su dostavljeni i Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije i Etičkom odboru MUP-a”, kazali su tada iz Uprave policije.

Pojasnili su da su u saznanju da je napadu na maloljetnika neposredno prethodilo uznemiravanje porodice I.M.

“Na način što su nepoznata lica lupala na vrata njegovog stana u kojem živi sa, između ostalog, maloljetnom djecom. Pošto se to ponavljalo nekoliko večeri, I.M. je te večeri izašao nakon lupanja i uznemirenja i plakanja svoje djece i tada se i dogodio opisani događaj. Bez obzira na to, opisani događaj u kojem su se dešavala uznemiravanja porodice I.M. ne može biti opravdanje za neprofesionalno i grubo ponašanje policijskog službenika, te će se preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi I.M. odgovarao pred zakonom ukoliko se u postupcima utvrdi njegova krivica”, odgovorili su ranije iz Uprave policije.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije “Vijestima” je saopšteno da im se S.V, otac dječaka, obratio pritužbom u kojoj je naveo da je I.M. “zgrabio dječaka i počeo da ga šamara bez ikakvog povoda i razloga, optužujući ga da mu je prethodno lupao na vrata”. Savjet: Prvi put nema međukolegijalne solidarnosti

Iz Savjeta su istakli da je policija u slučaju nasilja nad petnaestogodišnjakom preduzela sve potrebne radnje kako bi se u potpunosti zaštitio fizički integritet dječaka i sankcionisalo nasilje policijskog službenika I.M.

“Savjet, iskazujući razumijevanje za porodične prilike, ocjenjuje da je policijski službenik I.M, iako kritično prilikom van službe, ispoljio profesionalno i građanski, neprihvatljivo ponašanje pristupajući metodi nasilnog disciplinovanja i fizičkog kažnjavanja dječaka M.V. iz Budve narušavajući njegov fizički integritet i dostojanstvo i postupajući protivno vrijednostima policijske organizacije i opšte prihvaćenim standardima o poštovanju dječijih i ljudskih prava”, zaključeno je iz Savjeta.

Oni su ocijenili da su u Upravi policije blagovremeno i profesionalno preduzete sve potrebne radnje i aktivnosti, uključujući i konsultovanje nadležnog državnog tužioca:

“I te činjenice su izuzetno važne za potvrdu objektivnosti i ukupnog kredibiliteta crnogorske policije. Savjet, za razliku od nekih drugih, ranijih događaja u vezi sa kršnjem ljudskih prava, prepoznaje i konstatuje odsustvo bilo kakve međukolegijalne solidarnosti sa agresivnim postupanjem koje je protivno trenutnim i dugoročnim interesima djeteta”.

Bonus video: