Marković: Neka kažu ko je pokrao milione

Dva su, kako je rekao Marković, razloga za reakciju tužilaštva - prvi da se saslušanjem disciplinuju mediji, a drugi da se skrene priča sa mnogo važnijeg problema
50 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2012. 07:28h

Zamjenika glavnog i odgovornog urednika "Dana" Nikolu Markovića saslušaće danas u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT), koji se navodno sumnjiči za "odavanje službene tajne".

Marković je "Vijestima" kazao da ga je pozvao zamjenik ODT-a Miloš Šoškić, ali da nije precizirao zbog čega treba da se javi.

Pretpostavlja da je osumnjičen zbog tekstova koje je dnevni list "Dan" objavio u vezi korupcije u slučaju "Telekom", a povodom kojeg je formiran i skupštinski Anketni odbor.

Dva su, kako je rekao, razloga za reakciju tužilaštva - prvi da se saslušanjem disciplinuju mediji, a drugi da se skrene priča sa mnogo važnijeg problema: ko je u ime države uzeo milione u slučaju Telekom.

Marković je kazao da očekuje da mu se tužilaštvo zahvali, jer u objavljenim tekstovima ima dosta informacija za koje tužioci nijesu znali i pojasnio da je slučaj Telekom bio 2004. a da je Tužilaštvo krenulo da istražuje ove godine.

Marković je "Vijestima" kazao da ga je pozvao zamjenik ODT-a Miloš Šoškić

Njega, rekao je on, čudi što se tužilaštvo nije pozabavilo time ko je odnio milione, već saslušanjima novinara.

Marković je “Vijestima” kazao da je na razgovor pozvan i novinar Dan-a Marko Vešović.

"Za tekstove sam samo ja odgovoran. Te informacije sam dao novinaru i odgovornost je samo na meni, ali ne i krivica, jer krivice nema. Ne pada mi na pamet da otkrijem izvor'", kazao je Marković.

On je ocijenio da Tužilaštvo, pozivom njemu, pokušava da skrene sa glavne priče i, kako je kazao, glavnih saslušanja koja će se uskoro desiti.

“Čudi i to da smo im važniji mi od Kalića i Keljmendija”, rekao je Marković.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar Telekom pri kupovini Telekoma, podmitio više crnogorskih zvaničnika sa 7,35 miliona eura, dok u tužbi Komisije za hartije od vrijednosti piše da je podmićena i advokatica, sestra tada, kako su naveli, najvišeg Vladinog funkcionera.

Bivši premijer Milo Đukanović ranije je rekao da se vjerovatno radi o njegovoj sestri Ani Kolarević, ali da je tužba 'notorna glupost'. Kolarević tvrdi da je ona svoje advokatske usluge pružala u skladu sa zakonom.

Dan je tokom ljeta,između ostalog, objavio informacije da su američki istražni organi otkrili da je firmu „Aktiva investment”, koja je 2005. otvorila sporni račun u Euromarket banci, osnovao Kazimir Živko Pregl, bivši predsjednik Borda direktora Prve banke, koju kontroliše porodica Đukanović.

Račun firme je otvoren 21. aprila 2005. Prema američkoj istrazi Fiesta i firma “Activa Invest” LTD su od Mađar Telekoma dobile 4,47 miliona eura za fiktivne konsultantske ugovore, najveći dio od sumnjivih 7, 35 miliona eura koliko su primili crnogorski zvaničnici i bivši menadžment Telekoma.Kazimir Živko Pregl, slovenački privrednik i političar, preminuo je krajem novembra prošle godine, a sa Branimirom Pajkovićem, koji je bio direktor Euromarket banke, sarađivao je u vladi Ante Markovića 90-ih godina prošlog vijeka. Pajković je ranije "Vijestima" potvrdio da je, kao građanin, prije oko mjesec dana saslušan pred zamjenikom specijalnog državnog tužioca.

Galerija

Bonus video: