Tužio policiju i državu: Stanković traži 180.000 eura

U tužbi se, između ostalog navodi, da Stanković trpi jake i dugotrajne duševne i fizičke bolove, da je lišen normalnog života i da mu pripada naknada materijalne i nematerijalne štete
117 pregleda 0 komentar(a)
Goran Stanković, Foto: Slavko Radulović
Goran Stanković, Foto: Slavko Radulović
Ažurirano: 20.09.2012. 07:35h

Penzionisani policajac Goran Stanković tužio je policiju i državu i traži skoro 183.500 eura zbog pretrpljenih duševnih bolova, koje je preživio nakon njegovog svjedočenja o prebijanju i mučenju pokojnog Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci prije četiri godine.

Spor po tužbi Stankovića počeće početkom novembra u podgoričkom Osnovnom sudu, kod sudije Ljiljane Šoškić.

U tužbi piše da je nakon prebijanja Pejanovića, pokrenut krivični postupak protiv više službenika policije, među kojima je bio i Stanković, te da je, nakon što je u tom postupku iznio ono što mu je bilo poznato o tom događaju, a što je ukazivalo na odgovornost drugih službenika policije, kao i viših policijskih starješina, Stanković pravosnažno oslobođen.

“Nakon toga, tužilac i njegova porodica bivaju izloženi neviđenim pritiscima, ucjenama, nedozvoljenim ponudama, praćenjima, anonimnim i otvorenim prijetnjama, šikaniranju, kao i krajnjoj izolaciji, bijedi i nemaštini tužioca i njegove porodice”, piše u tužbi.

U podgoričkom Osnovnom sudu u toku su postupci protiv petorice službenika i starješina policije zbog prebijanja pokojnog Pejanovića

“Osim toga, sva radna mjesta (poslovi obezbjeđenja) na koje je konkurisao tužilac, nakon provjere od strane tih firmi kod Uprave policije, bila su nedostižna i nemoguća za tužioca, jer UP nikada nije dala pozitivno mišljenje za njegovo zapošljenje”, navodi se u tužbi.

Nakon gotovo 16 godina provedenih u uniformi, i preživiljenog pakla zbog svjedočenja da je pokojni Aleksandar Pejanović mučen u betonjerci, Stanković je u maju dobio penziju od 209 eura.

Nezadovoljan iznosom mirovine, on je tada najavio žalbu.

"Efektivni radni staž mi je umanjen za skoro 2 i po godine. Umjesto 15 godina i sedam mjeseci, koliko sam ukupno radio po mojoj računici, obračunato mi je 13 godina i tri mjeseca", kazao je tada Stanković.

Prvi insajder u istoriji crnogorske policije, koji je svega nekoliko mjeseci prije penzionisanja bio prinuđen da napusti posao, smatra da je posebno zanimljiva činjenica što mu je prošle godine obračunato pet mjeseci više efektivnog staža nego ove .

Lani je, međutim, odbijen jer nije bio u radnom odnosu. Stanković je sredinom marta kazao "Vijestima" da se nije pokajao što je svjedočio o gnusnom zločinu, da ni danas ne bi ćutao, iako jedva sastavlja kraj s krajem, bez centa primanja i odbačen od svih.

"Istina je umrla, a i ja sa njom. Kada ne mogu svojoj familiji da pružim normalan život, mrtav sam. U Crnoj Gori, zapravo, i nema istine... Drugova nemam, prijatelja nemam, sem ovo dvoje (supruga i sin) nemam nikoga. Od samog početka sam znao šta će me snaći", kazao je tada Stanković.

U podgoričkom Osnovnom sudu u toku su postupci protiv petorice službenika i starješina policije zbog prebijanja pokojnog Pejanovića.

Stanković, kao jedini policajac koji je javno progovorio o tome, nekoliko mjeseci prije penzionisanja bio je prinuđen da napusti posao, a direktor UP Božidar Vuksanović je početkom aprila ove godine pokrenuo postupak za njegovu rehabilitaciju i dobio je penziju od 209 eura.

Bonus video: