Budva: Burne reakcije opozicije nakon najave privatizacije FK Mogren

Mijomir Pejović (SNP) zatražio je da se zemlja vrati ponovo Opštini, "jer će profesionalizacijom kluba preći u privatne ruke"
404 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 18:30h

Budvanska opozicija zatražila je od Opštine da vrati gotovo devet hektara opštinske zemlje koje je prije nekoliko godina prenijela na gazdovanje Fudbalskom klubu „Mogren", zbog novih zakonskih okolnosti po kojima bi taj FK trebalo da iz amaterskih pređe u profesionalne vode.

Nakon što se na dnevnom redu jučerašnjeg nastavka zasjedanja lokalnog parlamenta našla i odluka o osnivanju Omladinskog kluba „Petrovac", kojom se novim Zakonom o sportu Opština odredila da će biti suosnivač tog kluba, FK "Mogren", najtrofejniji i najstariji klub u Budvi, po svoj prilici moraće da se tranformiše u profesionalni.

To je i potvrdila sekretarka za društvene djelatnosti Rajka Špadijer, što je opoziciji dalo dovoljno „materijala" da započne jednočasovnu polemiku oko FK "Mogren".

FK "Mogren" je prije pet godina, odlukom Skupštine opštine, dobio na upravljanje oko 90.000 kvadrata opštinske zemlje, od kojih se 82.000 kvadrata u naselju Dubovica namijenjeni za izgradnju novog fudbalskog stadiona, kao i 7.000 kvadrata na lokalitetu Lugovi, gde se trenutno nalazi stadion kluba.

„Najbolji je primjer odštete jednog od igrača 'Mogrena' koja iznosi milion eura. Zbog čega Opština nije dobila svoj dio, ako je godinama unazad davala tom klubu po pola miliona eura? Znači, narodne pare su išle u klub, a zarada od prodaje igrača u ruke menadžera", kazao je Pejović

Šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović zatražio je da se zemlja vrati ponovo Opštini, "jer će profesionalizacijom kluba preći u privatne ruke". On je zapitao zbog čega Opština nije do sada, iako je finansirala klub, dobijala i dio zarade od proda je igrača.

„Najbolji je primjer odštete jednog od igrača 'Mogrena' koja iznosi milion eura. Zbog čega Opština nije dobila svoj dio, ako je godinama unazad davala tom klubu po pola miliona eura? Znači, narodne pare su išle u klub, a zarada od prodaje igrača u ruke menadžera.

Nikada do sada nijesmo dobijali izvještaj o načinu trošenja tog novca", kazao je Pejović.

Na to se nadovezao i Đorđe Vujović iz Nove, smatrajući da treba jasno reći gdje odlazi novac od milionskih transfera, dok je Krsto Rađenović iz SNP-a ocijenio da će cjelokupni opštinski kapital u "Mogrenu" biti privatizovan.

Mihailo Backović iz PzP-a je naglasio da Budva nema strategiju razvoja sporta i da je nezamislivo da jedan grad finansira nekoliko prvoligaških klubova.

Sjednica je u jednom momentu i prekinuta na sat vremena nakon što vladajuća koalicija DPS-SDP nije mogla da obezbijedi kvorum, jer je kompletna opozicija izašla iz skupštinske sale.

Nakon što je obezbijeđeno prisustvo od 17 odbornika rasprava je nastavljena, posebno oko odluke o izgradnji šetališne staze Lungo mare.

Namjeru Opštine da započne izuzimanje zemlje na osnovu idejnog projekta koji je urađen, opozicija je ocijenila predizbornim marketingom.

Plac na Lugovima, na kom se nalazi stadion FK Mogren

Đorđe Vujović (Nova), smatra da treba jasno reći gdje odlazi novac od milionskih transfera, dok je Krsto Rađenović (SNP) ocijenio da će cjelokupni opštinski kapital u "Mogrenu" biti privatizovan

„Ovo je bacanje prašine u oči mještanima Svetog Stefana, koji su ogorčeni na ovu vlast, jer punih sedam godina ništa u tom dijelu opštine nije urađeno", rekao je Krsto Rađenović.

On je ocijenio da odluka treba da bude povučena dok ne bude donijet DUP "Sveti Stefan", smatrajući" nečuvenim da se tri godine, od kada je završena javna rasprava, planski dokument ne donosi".

„Donošenje planskog dokumenta čeka dok ne bude onima u miločerskom parku ucrtano 30 hiljada kvadrata stambenog prostora", kazao je Rađenović.

Đorđe Vujović je kazao da odluka predstavlja direktno kršenje integriteta države Crne Gore, jer je donijeta uprkos jasnoj presudi Upravnog suda.

„Stanovnik Svetog Stefana Đorđe Milatović dobio je presudu protiv Opštine da se ne smije izuzeti nijedan kvadrat njegove zemlje za izgradnju te staze. Na stranu to što je riječ o stazi koja je jedna skalamerija, gdje se direktno zadire u plažu", kazao je Vujović.

Spekulacije da se radi o predizbornim igrama odbacio je sekretar za pravnu zaštitu Novak Klisić, navodeći da je idejni projekat donijet još prije godinu, te da je "intimno uvjeren da su svi za to da se napokon staza uz lijevu svetostefansku plažu izgradi".

Raspodjela stanova

Posebnu polemiku izazvala je i odluka o raspolaganju opštinskom imovinom, gdje je opozicija zatražila da se napravi tročlana komisija koja će potvrditi njihove navode u koje su se sve stanove nezakonito uselili funkcioneri, te ko je sve obezbijedio stan u zgradi solidarnosti.

Tijana Kotarac iz DPS-a istakla je da se od funkcionera niko nije uselio u zgradu solidarnosti, te da je u javnim preduzećima i ustanovama Radio i TV Budva završen kokunrs oko raspodjele stanova, a da bi u Opštini Budva trebalo uskoro da bude ras pisan oglas.

Galerija

Bonus video: