Cijevnu proglasiti spomenikom prirode

Cijevna je dovoljno očuvana, ali postoje tri-četiri "crne tačke", što se ogleda u eksploaticiji pijeska, šljunka i kamena
55 pregleda 4 komentar(a)
Kanjon Cijevne okrugli sto, Foto: Luka Zeković
Kanjon Cijevne okrugli sto, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.09.2012. 15:44h

Zbog prirodnih ljepota i bogatog biljnog i životinjskog svijeta, između ostalog i čak 103 različite vrste ptica, rijeku Cijevnu bi trebalo proglasiti spomenikom prirode.

Ta poruka poslata je nadležnima sa okruglog stola, u organizaciji Centra za zaštitu i očuvanje ptica, koji je uradio i studiju o zaštiti kanjona Cijevne, i Gradske opštine Tuzi.

Savjetnik za poljoprivredu i zaštitu sredine u GO Tuzi Ismeta Gjoka nada se da će državne institucije, prije svih Glavni grad, podržati projekat.

“GO Tuzi uputila još 2009. inicijativu sa opravdanim razlozima zašto kanjon Cijevne treba proglasiti spomenikom prirode. Projekat je ušao u lokalni akcioni ekološki plan Glavnog grada 2010 -2014. a podržale su ga, osim državnih institucija, i nevladin sektor, udruženja kao što su 'Green Home', 'Trofta', i 'Udruženje ljubitelja kanjona Cijevne'. U julu 2012. projekat za proglašenje kanjona Cijevne spomenikom prirode uvršten je izmjenama i dopunama u Prostorni plan Crne Gore do 2020. godine”, rekla je Gjoka.

Ona je upozorila na devastaciju u kanjonu, istakavši da je šljunak i ove godine eksploatisan iako koncesije nijesu izdate.

Koordinator projekta Aleksandar Perović kazao je da je izradi projekta prethodilo čišćenje dvorišta OŠ “29. novembar” u Dinoši i korita Cijevne i postavljanje info-tabli na kojima je naznačeno šta je zabranjeno da se radi u budućem spomeniku prirode.

Perović je pojasnio da su željeli da vide kako će reagovati lolalno stanovništvo, ali i da podignu svijest svih posjetilaca kanjona.

“Jedna tabla je nažalost slomljena. Uložili smo veliki napor u izradi ove studije... U ribolovačkom društvu 'Trofta' i 'Udruženja ljubitelja Cijevne' nijesu mogli da vjeruju da su 103 različite vrste ptica prisutne u kanjonu. Nisu nas samo ptice pokrenule, već i samo bogatstvo biodiverziteta, flore i faune, a naročito bogat riblji fond, bogatstvo vodozemaca, sisara...”, kazao je Perović.

On je naglasio da je Cijevna dovoljno očuvana, za šta postoje indikatori kako biljnog tako i životinjskog svijeta , ali da postoje tri-četiri “crne tačke”, što se ogleda u eksploaticiji pijeska, šljunka i kamena.

Bonus video: