Svečana sjednica u Nikšiću: Ni riječi o Domu revolucije

Pričao o ruglu grada je, valjda, ostavljena za manje svečane trenutke od jučerašnjeg
437 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 09:35h

Od prošlog do ovog septembra u Nikšiću su realizovani projekti u vrijednosti većoj od 20 miliona eura. Tako je kazao gradonačelnik Nebojša Radojičić na svečanoj sjednici povodom Dana oslobođenja Nikšića.

I onda je počeo da nabraja projekte – rekonstruisani putevi, gradske, prigradske i seoske ulice, kvartovi, Planinarski dom, početak rekonstrukcije Scene 213 i druga faza radova na aerodromu Kapino polje, rekonstrukcija pumpne stanice Duklo, vodovod za sela Šipačno i Orah, adaptacija obrazovnih institucija...

„Uvažavajući činjenicu da bez dobre saobraćajne infrastrukture nema razvoja i ove godine dovršen je jedan izuzetan objekat iz ove oblasti, a to je pruga Nikšić-Podgorica.

Projekat, vrijednosti 70 miliona eura, biće posebno značajan za nikšićku privredu, ali i za sve putnike namjernike“, kazao je Radojičić.

Tu su, kako je rekao, i sistem za pričišćavanje otpadnih voda i regionalna deponija, projekti koji još traju. I trajaće.

Ni riječi nije bilo o Domu revolucije, Domu vojske, srušenoj zgradi pozorišta, pijaci, te Dvorcu kralja Nikole koji propada. To je, valjda, ostavljeno za manje svečane trenutke od jučerašnjeg.

Dosta urađeno, ali sa kreditima: Juče u Nikšiću

A, onda za sve one koji nijesu dobro čuli šta je sve u opštini Nikšić urađeno u proteklih 365 dana, prikazan je film u kome je ponovljeno sve to. Tek toliko da se utvrdi gradivo.

Sjednici su, pored brojnih zvanica iz političkog, privrednog i kulturnog života grada, prisustvovali i predsjednici države i Vlade Filip Vujanović i Igor Lukšić.

„Moram iskazati poštovanje za impresivne rezultate između dva praznična dana, u godini koja će biti zapamćena po velikim ulaganjima i važnim uspjesima. Uvjeren sam da bogati resursi Nikšića, ali i ovogodišnja ulaganja od 20 miliona eura, obavezuju, prije svega, lokalnu administraciju, Vladu, donore i međunarodne subjekte koji finansiraju lokalnu infrastrukturu na nastavak jednog takvog odnosa prema Nikšiću za dobro svih građana“, kazao je Vujanović.

I onda je i on još jednom podsjetio na „kapitalne“ projekte – prugu i sistem za prečišćavanje otpadnih voda, ali i dodao da je ovo godina u kojoj je “promovisana šansa preduzetništva u Nikšiću koji ima prerađivačke kapacitete za jednu snažnu i bogatu primarnu mrežu“.

Onima koji su u prethodnoj godini postigli impresivne rezultate dodijeljena je Nagrada oslobođenja Nikšića. To su novinar i publicista Maksim Vujačić i rukometašica Radmila Miljanić.

Onima koji su u prethodnoj godini postigli impresivne rezultate dodijeljena je Nagrada oslobođenja Nikšića

„Vođen nesebičnom ljubavlju prema svom gradu i entuzijazmom stvaraoca, samoprijegorno i nadasve odgovorno, Vujačić se posvetio istraživanju kulturno-istorijskih vrijednosti nikšićkog kraja. Radmila Miljanić je ove godine sa ŽRK ’Budućnost’ osvojila Ligu šampiona, a na OI sa reprezentacijom Crne Gore prvu olimpijsku medalju u istoriji sporta“, kazao je predsjednik žirija za dodjelu nagrade Đoko Krivokapić.

Zatim su nagrađeni i oni čije vrijeme dolazi – studenti Marica Knežević, Anđela Krivokapić, Anđela Ćulafić, Denis Vukotić i Miloš Damjanović.

U ime nagrađenih zahvalili su Maksim Vujačić i Denis Vukotić.

Nakon završetka svečane sjednice i koktela, predsjednik Vlade Igor Lukšić obišao je Planinarski dom, objekat površine 590 metara kvadratnih, čija vrijednost je 350 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: