Sju Kej Braun bolja u berbi grožđa od Tarzana Miloševića

Ambasadorka SAD je za nešto manje od sat vremena ubrala 11 kanti grožđa
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 14:59h

U berbi vinskog grožđa, koje su juče organizovale “13. jul – Plantaže”, najbolje se sa makazama snašla ambasadorka SAD Sju Kej Braun, koja je za nešto manje od sat ubrala 11 kanti grožđa i ubjedljivo nadmašila ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzana Miloševića. Ambasadorka SAD je zahvaljujući pobjedi na poklon dobila paket najkvalitetnijih vina.

Rivali Sju Kej Braun u berbi vranca bili su ambasadori Austrija Martin Palmer, Slovačke František Lipka, Slovenije Vladimir Gašparič i Hrvatske Petar Turčinović, predstavnici Vlade Crne Gore, međunarodnih organizacija, predstavnici parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, odbornici opštinskog parlamenta, direktori i glavni i odgovorni urednici medija, poslovni partneri "13. jul – Plantaža" i mnogi drugi.

Iako je Sju Kej Braun pokazala zavidno znanje, kada je u pitanju branje grožđa, bilo je i onih koji kažu da beru prvi put i da tome nijesu vični, iako su im makaze jedno od osnovnih sredstava rada.

"Imala sam četiri kante grožđa, sada je na kraju reda samo jedna. Ovdje nešto nije uredu"

"Prvi put učesvujem u klasičnoj berbi grožđa i veoma sam neiskusan u ovom poslu, iako su mi makaze jedno od osnovnih sredstava za rad", rekao je "Vijestima" odbornik SDP dr Đorđe Suhih.

Zadovoljni ovogodišnjim rodom

Bilo je učesnika u berbi koji su iskazivali i sumnju u regularnost takmičenja.

"Imala sam četiri kante grožđa, sada je na kraju reda samo jedna. Ovdje nešto nije uredu", komentarisala je svoj učinak jedna od učesnica takmičenja.

"Imamo veći otkup nego prošle godine, u kojem je učestvovalo 250 proizvođača, od kojih smo otkupili oko milion i 200 hiljada kilograma veoma kvalitetnog roda"

U berbi grožđa učestvovao je i direktor ND "Vijesti" Željko Ivanović, ali je njegov učinak ostao tajna za poslenike sedme sile.

Ipak i pored toga u Plantažama su zadovoljni ovogodišnji rodom, koji je na nivou predviđanja i kavlitetom i količinom.

"I ove godine pred kraj berbe vinskog grožđa, koje je počelo 8. avgusta, organizujemo ovu manifestaciju sa ciljem da ona preraste u tradiciju. Ovo je za nas značajan dan i kraj veoma uspješne berbe u kojoj smo ubrali više od 17 miliona kilograma grožđa i vjerujem da ćemo do kraja godina ispuniti plan od 18 miliona kilograma.

Zato smo za kraj pozvali medije, političare, članove diplomatskog kora, kako bi na ovaj način svi zajedno proslavili uspješnu poslovnu godinu. Veoma je važno što smo već drugu godinu zaredom otkupili preko milion kilograma grožđa od privatnih crnogorskih proizvođača, što je dokaz da se u Crnoj Gori proizvodi veoma kvalitetno grožđe.

Imamo veći otkup nego prošle godine, u kojem je učestvovalo 250 proizvođača, od kojih smo otkupili oko milion i 200 hiljada kilograma veoma kvalitetnog roda", kazala je Verica Maraš, direktorica "13. jul – Plantaža".

Ministar zadovoljan berbom

Ministar Tarzan Milošević nije mogao da parira američkoj ambasadorki prilikom takmičenja u branju grožđa, ali je prije početka takmičenja bio veoma zadovoljan ovogodišnjom berbom.

"Počastvovan sam što sam ovdje i što učestvujem u berbi koja bi ove godine trebala Crnoj Gori da donese 12-13 miliona litara vina. "13. jul – Plantaže" su dostigle izuzetno visok nivo. Za njih se zna i u Velikoj Britniji, a prisutne su sa svojim proizvodima na više kontinenata.

"Grožđe i vino su brend Crne Gore i svako okupljanje ovakvog tipa ide u prilog državi"

Plantaže su brend Crne Gore koje svojim proizvodima treba da pokažu na putu u Evropsku uniju da i ovdje može kvalitetno da se radi i živi. Za plasman ne treba da brinemo na na nama je da doprinesemo da se dodatno poveća kvalitet grožđa i vina i unaprijedi posao u svim segmentima", kazao je Milošević.

Ipak, Suhih smatra da svi poslovi zavrijeđuju pažnju i da bi bilo dobro da se u berbi grožđa oprobaju i mnogi koji juče nijesu došli.

"Grožđe i vino su brend Crne Gore i svako okupljanje ovakvog tipa ide u prilog državi. Postoje mnogi gradovi koji od ovoga prave velike turističke manifestacije i činjenica da imamo najveći vinograd u Evropi u komadu može da posluži kao izuzetna turistička atrakcija.

U svjetu su danas sve popularnije ovakve akcije, koje imaju i radni karakter, i za mnoge je učestvovanje u berbi izuzetan događaj. Znao sam iz priča vrijednosti ovih vinograda, ali tek kada se ovdje pojavite možete na pravi način da sagledate značaj ovog mjesta", dodao je Suhih.

Proslava na Trgu Republike

Za kraj berbe planirana je centralna proslava na Trgu Republike.

"Imaćemo večeras centralnu proslavu od 18 do 21 čas na Trgu Republik kojoj će, pored mnogih zvanica, prisustvovati i građani Podgorice"

"Imamo nekih manjih problema u organizaciji, ali se nadam da će sve biti uredu", rečeno nam je nezvanično iz "13. jul Plantaža.

Na insistiranje "Vijesti" da se problem imenuje, pošto je procurila vijesti da se njoj protivi gradonačelnik Miomir Mugoša dobili smo gotovo identičan odgovor uz malu mimiku:

"Imamo manjih problema", rečeno nam je uz pokazivanje prstima u smislu navodnika.

Ipak direktorica "13. jula - Plantaža" Verica Maraš je tvrdila da će proslave na trgu biti.

"Imaćemo večeras centralnu proslavu od 18 do 21 čas na Trgu Republik kojoj će, pored mnogih zvanica, prisustvovati i građani Podgorice. Očekujem jednu lijepu svetkovinu i ona će sigurno biti održana jer je već sve dogovoreno", kazala je Maraš

Galerija

Bonus video: