Sekulović: Predlog zakona o Sudskom savjetu iznuđeno rješenje

Na pitanje da li je taj predlog u skladu sa Ustavom, Sekulović je odgovorio da se radi o graničnom slučaju
128 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Sekulović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Sergej Sekulović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 09.06.2018. 11:09h

Predlog dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama kojima je predviđeno da predsjednik i članovi Sudskog savjeta nastave da obavljaju dužnost do proglašena novog sastava tog organa iznuđeno je rješenje, smatra advokat Sergej Sekulović.

„To je iznuđeno rješenja koje je proizvod političke procjene da u ovom trenutku ne postoji politička volja da budu izabrani članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, jer je potreban politički dijalog vlasti i opozicije i sposobnost za kompromisnim rješenjima“, rekao je Sekulović agenciji MINA.

Na pitanje da li je taj predlog u skladu sa Ustavom, Sekulović je odgovorio da se radi o graničnom slučaju.

„Ukoliko budemo izolovano posmatrali ustavnu normu koja uređuje mandat članova Sudskog savjeta, onda bi odgovor bio negativam. Međutim, sistemskim i ciljnim tumačenjem dolazimo do suprotnog odgovora“, kazao je Sekulović.

On je rekao da nijedna grana vlasti ne može da bude disfunkcionalna, a pogotovo sudska, pa se određena rješenja koja uređuju odnose zakonodavne i izvršne vlasti, po prirodi stvari, ne mogu primijeniti.

„Po mom sudu, ovo rješenje može da izdrži test ustavnosti“, kazao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, neizbor sudskog savjeta negativno će uticati na rad pravosuđa i reforme u oblasti vladavine prava.

„Svakako negativno. Ovdje se odgovornost vraća na politički sistem i njegovu ozbiljnost“, zaključio je Sekulović.

Bonus video: