Mijović: Lukšiću i Numanoviću, nađite pare za žene zavisnice

"Na taj način se direktno krši Ustav Crne Gore kojim je svim građanima zagarantovano pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu", navodi se u saopštenju NVO "4 Life"
0 komentar(a)
Saša Mijović, Foto: Luka Zeković
Saša Mijović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.09.2012. 15:43h

Nevladina organizacija 4 Life pozvala je predsjednika Vlade Igora Lukšića i ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića da pri planiranju budžeta za 2013. godinu predvide sredstva za izgradnju i osnivanje Centra za liječenje žena zavisnica od droga.

Iz te NVO saopštili su da u Crnoj Gori ne postoji mjesto u kome se žene zavisnice od droga mogu liječiti, što predstavlja grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i diskriminaciju žena.

“U svijetu je ta pojava poznata kao 'custodial violence', tj. nasilje države nad ženom. Na taj način se direktno krši Ustav Crne Gore kojim je svim građanima zagarantovano pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Saša Mijović, direktor NVO 4 Life.

Prema podacima te NVO, 17 procenata osoba koje su potražile njihovu pomoć su žene.

“Posebno zabrinjava činjenica da u sve mlađim uzrastima počinju koristiti droge. Dvije djevojke koje su se liječile u NVO 4 Life su redovno koristile heroin u osmom razredu osnovne škole"

“Posebno zabrinjava činjenica da u sve mlađim uzrastima počinju koristiti droge. Dvije djevojke koje su se liječile u NVO 4 Life su redovno koristile heroin u osmom razredu osnovne škole.

Takođe, da zabrinjavajuće veliki broj žena koristi droge potvrđuje i podatak iz Centra za mentalno zdravlje Podgorica. Od 1.300 registrovanih zavisnika/ca koji su u Centru za mentalno zdravlje potražili pomoć, svaka šesta je žena”, navodi Mijović.

“Omogućavanje ostvarivanja prava na liječenje žena zavisnica od droga je predviđeno i dokumentom „Nacionalni strateški odgovor na droge 2008 – 2012“ ali ni do danas u praksi nije realizovano.

Napominjemo da je uskraćivanje prava na liječenje ženama zavisnicama od droga u suprotnosti sa svim svjetskim dokumentima koji se tiču poštovanja osnovnih ljudskih prava”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: