ANB neće da kaže zašto je Džomić opasan

Ministar Brajović, po ustaljenoj praksi, nije odgovorio zašto insistira da Džomić pribavi “povjerljiv” dokument
17 komentar(a)
Boro Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Boro Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.09.2012. 10:40h

Agencija za nacionalnu bezbjednost odbila je da saopšti na osnovu čega je procijenila da je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić prijetnja za nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Na tu procjenu se nedavno ponovo pozvala Područna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova prilikom donošenja rješenja kojim je drugi put odbila Džomićev zahtjev za dobijanje privremene dozvole da boravi u Crnoj Gori, a “po osnovu spajanja porodice”.

“Tražene informacije sadržane u aktima koji predstavljaju tajne podatke, zbog čega im je pristup ograničen i može se ostvariti samo na način i pod uslovima utvrđenim Zakonom o tajnosti podataka, propisima donesenim na osnovu ovog zakona i međunarodnim ugovorima koje je zaključila Crna Gora”, piše u odgovoru koji je potpisala Marina Pavićević, šefica kabineta direktora ANB-a Bora Vučinića.

Izostao je odgovor zašto su te informacije uskraćene Džomiću kojeg je MUP obavezao da ih pribavi kako bi se konačno odlučilo o njegovom zahtjevu. ANB nije odgovorio ni na pitanje koliko su sličnih zahtjeva dobili od građana i da li takve informacije od njih isključivo traže državni organi koji vode postupke ili su dostupne i strankama. Izostao je i odgovor nakon kojeg roka se mogu dati na uvid te informacije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, po ustaljenoj praksi, nije odgovorio zašto insistira da Džomić pribavi “povjerljiv” dokument na koji se njegova PJ već pozvala prilikom donošenja rješenja, kao ni kojim svojim postupcima je Džomić postao prijetnja za bezbjednost države.

Na rješenje Područne jedinice Podgorica o odbijanju zahtjeva, njegov advokat Dragan Šoć je podnio žalbu MUP-u, kao drugostepenom organu, ali i tužbu Upravnom sudu da poništi zaključak kojim se traži da Džomić ili njegov advokat dobave od ANB-a dokument koji je označen ”povjerljivo”.

Bonus video: