Na Cetinju otvorena škola za trudnice

“Pročitamo mi mnogo korisnih knjiga, edukujemo se na različite načine, ali kad sve to treba da primijenimo u praksi, ne ide nam baš najbolje"
4 komentar(a)
trudnice, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
trudnice, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 17.09.2012. 07:52h

Na Cetinju je počela da radi škola za trudnice i buduće mame, koja funkcioniše pod motom „U susret zdravom potomstvu“, a kao projekat grupe entuzijasta. Priču je pokrenula Cetinjanka Jasna Mašanović, vlasnica apoteke “Kjara-mont”.

“Svi mi pročitamo mnogo lijepih i korisnih knjiga, edukujemo se na različite načine, ali kad sve to treba da primijenimo u praksi, ne ide nam baš najbolje. Ja sam to, kao majka, prošla, a imam i iskustvo iz apoteke, jer vrlo često trudnice i majke dođu kod nas, traže nam savjete, pomoć... Odatle je i potekla ideja”, priča Mašanović.

Njenu ideju vrlo rado je prihvatila i čuvena cetinjska babica Lepa Kapisoda, koja je zadužena za predavanja i obuku trudnica, koja su besplatna. Akciji se pridružio i fitnes klub „Bodizon“, koji je besplatno ustupio prostorije za predavanja. Tu su i partnerske firme iz Podgorice, “Donator” i “Dekomont”, uvoznici proizvoda potrebnih bebama.

“Sve o čemu govorimo u školi očekuje majke nakon što se dijete rodi. Babica priča o tome kako treba hraniti djecu, kako održati pravilno dojenje i kako što duže dijete hraniti majčinim mlijekom. Uopšte, o svim problemima koji mogu nastati u tom periodu”, objašnjava Mašanović.

Kapisoda je, kaže, oduševljena što se na Cetinju krenulo sa takvom edukacijom.

“Svi mi pročitamo mnogo lijepih i korisnih knjiga, edukujemo se na različite načine, ali kad sve to treba da primijenimo u praksi, ne ide nam baš najbolje"

“Ne želim da kažem da je najlakše roditi, ali održati laktaciju, podizati bebu, hraniti je na pravilan način... mislim da je možda još odgovorniji posao koji čeka buduće majke. Ja sam veliki pobornik majčinog mlijeka, zato je moj posao da ih obučim i da im pokažem kako hraniti bebe, koliko dugo to mogu da rade majčinim mlijekom i slično”, kaže Kapisoda.

Svaka majka može da doji

Osim što ništa ne može zamijeniti majčino mlijeko, navela je Kapisoda, roditelji treba da shvate da je dojenje mnogo isplativije.

“Stavite na papir koliko mjesečno košta vještačka hrana, gdje kutija od 15 eura traje nekoliko dana, uz glavni razlog da ništa ne može zamijeniti majčino mlijeko, pa ćete vidjeti šta sve dobijate”, rekla je ona i dodala da je nemoguće da majka nema uopšte mlijeka.

“Može da se desi da u početku nema dovoljno mlijeka, ali ako se trudi, svaka majka ima dovoljno mlijeka za bebu”, kazala je babica Kapisoda.

Bonus video: