Milan Mrvaljević vitez Reda vojske gostoljubivih Svetog Lazara od Jerusalima

Ceremonija, neuobičajena za Crnu Goru, izazvala je veliko interesovanje turista i posjetilaca Starog grada
980 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 10:07h

Velikom investiturom, ceremonijom u katoličkoj crkvi Svetog Ivana u budvanskom Starom gradu, počasni konzul Austrije u Crnoj Gori Milan Mrvaljević preksinoć je svečano promovisan u viteza Reda vojske gostoljubivih Svetog Lazara od Jerusalima za Crnu Goru.

Ceremonija, neuobičajena za Crnu Goru, izazvala je veliko interesovanje turista i posjetilaca Starog grada, koji su posmatrali običaje tog hrišćanskog reda čija tradicija doseže unazad jedanaest vjekova.

Obučeni u crne toge sa krstovima, noseći zastavu reda, sa karakterističnim mačem, predstavnici reda Svetog Lazara iz cijele Evrope okupili su se u Starom gradu kako bi nagradili počasne pojedince, te u članstvo primili još nekoliko njih.

Riječ je o vjerskoj zajednici koja je u Crnoj Gori zvanično registrovana 2007. U Crnoj Gori ustanovio ju je poglavar CPC, mitropolit Mihailo, koji je ujedno i njen prvi član u našoj zemlji.

Unazad pet godina, red je primio više od 20 članova, uglavnom, poznatih ljudi iz javnog i društvenog života, te crkvene vjerodostojnike.

Mrvaljević, poznati budvanski privrednik, vlasnik kompanije “Merkur”, koja gazduje popularnim hotelom “Mogren”, te Autobuskom stanicom, građevinskom i ostalim kompanijama, koje su dio sistema “Merkur”, promovisan je u viteza reda zbog, kako je navedeno, humanog rada, unapređenja hrišćanskih ideja, kao i učvršćivanja i jačanja veza Crne Gore i Austrije.

Red je zvanično osnovan 1099. Udruženje je angažovano na velikim dobrotvornim programima u cilju oživljavanja hrišćanstva u zemljama Istočne Evrope.

Kancelar Reda Svetog Lazara od Jerusalima za Crnu Goru, advokat Željko P. Tomović, naveo je da red vodi porijeklo od monaške braće koja su kao bolničari liječili oboljele od lepre u 12. vijeku.

Red, koji ima predstavnike u deset evropskih država, te u Africi i Latinskoj Americi, rekao je Tomović, otvoren je za sve one ljude koji zaista žele da izgrađuju vjersku toleranciju u Crnoj Gori i koji unutar hrišćanstva žele da daju sve ono što su tradicionalne vrijednosti Crne Gore.

Posebno priznanje dobio je sveštenik CPC Bojan Bojović. Kao član primljen je i sveštenik pravoslavne crkve u Rimu, koji će širiti red.

Galerija

Bonus video: