Ni Skupština nema propisanu zastavu

Zakon je jasan: zastava Crne Gore je crvene boje, sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. Odnos dužine i širine zastave je dva prema jedan
85 pregleda 4 komentar(a)
Skupština, Foto: Vesko Belojević
Skupština, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.09.2012. 12:47h

Nijedno fizičko ili pravno lice do danas nije odgovaralo zbog zloupotrebe ili korištenja državnih simbola koji su oštećeni, uprkos kaznenim odredbama Zakona o državnim simbolima.

To se zaključuje iz nedavnog odgovora Ministarstva kulture, nakon što je taj Vladin resor upitan za slučaj posljednjeg korištenja pocijepane zastave, koja se zavijorila na jarbolu JU Aerodroma Crne Gore, a kada je rečeno da evidencije o prekršiocima zakona naprosto nema.

Ministarstvo ni u konkretnom slučaju nije reagovalo, dok prekršilac - uprava Aerodroma jeste. Sat vremena nakon što je redakcija kontaktirala, pocijepana zastava je zamijenja novom. Što nije slučaj sa mnogima, pa ni sa zakonodavnim tijelom koje je, da paradoks bude veći, donijelo Zakon o državnim simbolima.

Već nekoliko godina poslanici, novinari, građani mogu vidjeti da se ispred same zgrade parlamenta vijore zastave koje svojim proporcijama ne odgovaraju zakonski propisanoj formi.

Skupština bez komentara

Zakon je jasan: zastava Crne Gore je crvene boje, sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. Odnos dužine i širine zastave je dva prema jedan.

U Uredbi piše da Ministartvo kulture vrši poslove koji se odnose na državne simbole

Grb na zastavi zauzima 2/3 visine zastave. Središnja tačka grba poklapa se sa tačkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave. Širina zlatnog obruba je 1/20 užeg dijela zastave”.

Iz Skupštine je na pitanja “Vijesti” zašto se u tom domu koriste zastave koje ne izgledaju onako kako to nalaže zakon, niti kada će se one zamijeniti zastavama odgovarajućih dimenzija, rečeno kako “nema komentara”.

Iako Zakonom o državnim slimbolima i danu državnosti Crne Gore, nije precizirano ko je nadležan za sprovođenje tih zakona, Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave jeste. U Uredbi piše da Ministartvo kulture vrši poslove koji se odnose na državne simbole.

Ne postoji evidencija

Ipak, iako je nadležno tijelo, u Ministarstvu kulture, kako je potvrđeno “Vijestima”, ne postoji evidencija o tome da je neko kažnjen zbog zloupotrebe ili korištenja oštećenih državnih simbola, uz ogradu da je taj Vladin resor “u određenim slučajevima upozoravao na nepravilnosti u korišćenju državnih simbola”, na osnovu čega su “one ispravljanje u propisanom roku”.

Zakonom propisane kazne za takav prekršaj, za pravno lice kreću se od 1.000 do 20.000 eura

To ministarstvo, kako je saopšteno, u konkretnim situacijama, vrši inspekcijsku kontrolu u okviru svojih nadležnosti, i tek na osnovu inspekcijskih nalaza preduzima dalje mjere, “od kojih je prva upozorenje da se u određenom roku oštećena ili za upotrebu nepodobna zastava povuče iz upotrebe”.

Zakonom propisane kazne za takav prekršaj, za pravno lice kreću se od 1.000 do 20.000 eura. Odgovorno lice u pravnom licu za ovakav prekršaj, prema odredbama Zakona, može biti kažnjeno novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura.

Bonus video: