Savjet Evrope pozvao vlast da istraži zločine u vezi sa trafikingom

Grupa stručnjaka Savjeta Evrope za suzbijanje trgovine ljudima (GRETA) objavila je prvi izvještaj o procjeni stanja u Crnoj Gori
95 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Ulama, Foto: Savo Prelević
Zoran Ulama, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2012. 19:43h

Savjet Evope pozvao je prošle nedjelje crnogorsku vlast da preduzme potrebne mjere kako bi se obezbijedilo da se zločini u vezi s trgovinom ljudima istraže i efikasno procesuiraju.

Grupa stručnjaka Savjeta Evrope za suzbijanje trgovine ljudima (GRETA) objavila je prvi izvještaj o procjeni stanja u Crnoj Gori u kojem traže od Crne Gore da se poboljša identifikacija žrtava trgovine ljudima, ali i obezbijedi veće angažovanje policije, socijalnih radnika i inspektora rada.

Šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama je kazao da je GRETA ocijenila pozitivnim brojne aktivnosti Crne Gore u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima.

"To nas dodatno podstiče da ulažemo više napora kako bi se unaprijedila efikasnost svih institucija uključenih u borbu protiv te pojave" kazao je Ulama novinarima nakon sjednice Vlade.

Crnogorska Vlada je prošle sedmice utvrdila Predlog strategije za borbu protiv trgovine ljudima do 2018. godine

U izvještaju GRETA grupa pozdravlja važne korake koje su preduzele vlasti Crne Gore za sprečavanje i suzbijanje trgovine ljudima, kao što je potpisivanje Memoranduma o saradnji koji definiše odgovornosti pojedinih učesnika u procesu vođenja tih slučajeva.

U dokumentu se naglašava potreba da svi potpisnici Memoranduma efikasno ispunjavaju svoje obaveze.

Trebalo bi, smatraju u ovoj organizaciji, ojačati koordinaciju kako bi se obezbijedilo da i civilno društvo učestvuje u planiranju i sprovođenju nacionalne politike u borbi protiv trgovine ljudima". Važna poruka Crnoj Gori u izvještaju odnosi se na potrebu poboljšanja identifikacije žrtava trgovine ljudima.

Što se tiče istrage i krivičnog postupka, GRETA poziva crnogorsku vlast da poduzme mjere kako bi se obezbijedilo da se zločini u vezi s trgovinom ljudima istraže i procesuiraju efektivno

"Policijski službenici, socijalni radnici, inspektori rada i drugi relevantni akteri trebalo bi da pokažu više proaktivan pristup i povećaju njihova dostignuća radi identifikacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima" piše u izvještaju. Grupa GRETA je pozvala crnogorske vlasti da preispitaju definiciju "žrtve trgovine ljudima", jer stručnjaci Savjeta Evope smatraju da je "preuska" jer je povezana sa ishodom krivičnog postupka.

"Kao posljedica toga, broj formalno identifikovanih žrtava trgovine je nizak" piše u izvještaju.

Što se tiče istrage i krivičnog postupka, GRETA poziva crnogorsku vlast da poduzme mjere kako bi se obezbijedilo da se zločini u vezi s trgovinom ljudima istraže i procesuiraju efektivno.

Crnogorska Vlada je prošle sedmice utvrdila Predlog strategije za borbu protiv trgovine ljudima do 2018. godine, sa Akcionim planom za ovu i narednu godinu.

Ulama je kazao da se time stvaraju uslovi i za bolju i kvalitetniju identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima, njihovu zaštitu, integraciju, odnosno reintegraciju u društvo kao i efikasno krivično gonjenje počinilaca tog krivičnog djela.

Bonus video: