ReSPA otpustila trojicu radnika bez objašnjenja: Evropska škola, balkanska pravila

Bivši radnici hotela Regionalne škole za državnu upravu (ReSPA) teško optužuju menadžment ove ustanove
325 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 19:48h

Marko Vuković, Zoran Božović i Radovan Višekruna bivši radnici hotela Regionalne škole za državnu upravu (ReSPA) kazali su "Vijestima" da su im tokom rada u tom hotelu povrijeđena prava, da su diskriminisani, ali i da su bez obrazloženja dobili otkaze.

Oni tvrde da se menadžment ReSPA, koja je nedavno otvorena u Danilovgradu kao projekat EU i zemalja regiona, ne ponaša istovjetno prema zaposlenima u hotelu i školi ReSPA, već da su oni koji rade u školi povlašćeni, a da se prema zaposlenima u hotelu ponašaju "kao da su građani drugog reda".

Za sve vrijeme koje su proveli radeći u toj ustanovi nije im, tvrde oni, uplaćivan radni staž, niti su za njih plaćani bilo kakvi doprinosi. Njihove mjesečne zarade su, kazali su, znatno manje od zarada njihovih kolega koje u dijelu u kom je škola ReSPA obavljaju iste poslove.

Tvrde i da "atmosfera koja se želi nemetnuti u samom hotelu više liči na zatvorenu represivnu sredinu nego na objekat koji treba da reprezentuje sve vrijednosti Evropske unije".

"Vijest" iz ReSPA nijesu dobile konkretne odgovore na optužbe trojice radnika, ali jesu uopštene konstatacije poput one da su “uslovi zapošljavanja regulisani u skladu sa Međunarodnim sporazumom”.

U hotelu 500, u školi 1400 eura

Vuković koji je u hotelu ReSPA radio od juna 2009. do avusta 2012, prvo kao obezbjeđenje, a zatim kao recepcionar, ispričao je da su prvu godinu radili bez ijednog slobodnog dana. Za to vrijeme, kazao je on, obećavali su im osiguranje, a nakon godinu umjesto plaćenog, poslali su ih na neplaćeni godišnji odmor.

"Obećali su nam ugovor na duže, osiguranje i sve kako treba po zakonu, a što imaju zaposleni u školi ReSPA. Ipak, od toga ništa nije bilo. Ostali smo na mjesečnim ugovorima, a i ove godine imali smo neplaćeni godišnji".

"Za to vrijeme zaposleni u školi imaju sve benificije. Oni smiju ući kolima u krug ReSPA, mi ne, oni smiju da ručaju, piju kafu, mi ne. Kao da smo građani drugog reda, neka jeftina radna snaga. To je diskriminacija. Plata na recepciji hotela je 500 eura, bez ikakvih doprinosa, a na recepciji škole 1400 eura plus benificije i doprinosi" kazao je Vuković.

On tvrdi da je grupa od pet radnika u julu, dok im je trajao jednomjesečni ugovor, bez razloga dobila otkaz, "sa smiješnim i izmišljenim opravdanjima".

"Imam osjećaj da smo smetali menadžmentu i upravnicima hotela i škole i da smo samo zbog toga ostali bez posla" kazao je Vuković.

Višekruna: Otpušten sam jer sam Srbin

Radovan Višekruna kazao je da je nakon dvije godine "najvjerovatnije dobio otkaz jer je posljednji put kada je popunjavao formulare napisao da je Srbin".

"Mislim da je zbog toga, jer je kompletna ReSPA pod video-nadzorom, a upravnik ujutro kad dođe pregleda kamere i preslušava razgovore, mogao je čuti da ja razgovaram o tome, sa kolegama" kazao je on i dodao da su u ReSPA povrijeđena njihova prava još kada su zaposleni imali ugovore sa Upravom kadrova, kada nisu primali puni iznos plate.

"Na listama je bilo, recimo, bruto plata oko 480 eura, a ja sam na kraju mjeseca primao neto oko 350 eura. Tih 130 eura doprinosa niti su nam davali, niti su ih uplaćivali" kazao je on.

"Meni su, iako sam više puta pohvaljen kao dobar radnik, prvo rekli da im je naređeno da mi daju otkaz"

Zoran Božović, koji je radio kao kuvar, kazao je da je 14 mjeseci dobijao mjesečne ugovore, a prije toga je "faktički" primao dnevnice.

"Prvih šest, sedam mjeseci dobijao sam dnevnice - koliko dana radim, toliko mi je plaćeno, bez obzira na mjesečni ugovor. Poslije toga sam počeo da radim svaki dan i primao mjesečnu platu, a na kraju su sa mnom raskinuli ugovor".

"Oni se pravdaju time da više od EU ne dobijaju dovoljno sredstava i onda su smanjili radnu snagu. Za to vrijeme zaposleni u školi imaju plate od 3.000 do 3.500 eura. Oni imaju sva prava, zaštićeni su ugovorom" kazao je bivši kuvar ReSPA.

ReSPA: Pogledajte sporazum o osnivanju

Na pitanja da li zaposleni u školi i hotelu ReSPA imaju iste uslove rada i ista prava, ako su zarade zaposlenih u školi u prosjeku deset puta veće od zarada zaposlenih u hotelu, zbog čega je tolika razlika, zatim da li je tačno da zaposleni u hotelu imaju jednomjesečne, a u školi ugovore na neodređeno, iz ReSPA nisu odgovorili.

Kao ni na pitanje da li su radnici hotela sindikalno organizovani i zaštićeni kolektivnim ugovorom, kao i da li je moguće da se radniku kojem je 24 mjeseca redovno produžavan jednomjesečni ugovor prekine ugovor o radu bez ikakvog rješenja i obrazloženja.

Oni su "Vijestima" dostavili odgovor u kom se navodi da je to međunarodna organizacija koja je ustanovljena Međunarodnim sporazumom o osnivanju ReSPA, koji su ratifikovali parlamenti članica ReSPA, pošto je usvojena inicijativa Evropske unije o jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

"Represivna sredina": zgrada Regionalne škole za državnu upravu u Danilovgradu

"Uslovi zapošljavanja kadrova u ReSPA su regulisani unutrašnjim procedurama i u skladu sa Međunarodnim sporazumom, kao jedinim i glavnim pravno obavezujućim dokumentom za ReSPA".

"Što se tiče vaših pitanja, slobodno pogledajte Međunarodni sporazum o uspostavljanju ReSPA i Sporazum sa zemljom domaćinom, gdje, između ostalog, možete naći tražene detalje: pravni status ReSPA, kadar ReSPA i njegova prava i status unutar granica zemlje domaćina, izuzeci od dužnosti i plaćanja poreza u Crnoj Gori, imunitet od pravosudnih procesa i izvršavanja itd." navodi se u odgovoru koji potpisuje Eris Ksmi, PR ReSPA.

U dokumentu na koji se pozivaju, u članu 20 – Uslovi zapošljavanja, navodi se da je regrutovanje i selekcija zaposlenih zasnovana na njihovim zaslugama i uz poštovanje uslova za jednak pristup zapošljavanju, fer izboru, transparentnosti.

Naređeno im da daju otkaze

"Meni su, iako sam više puta pohvaljen kao dobar radnik, prvo rekli da im je naređeno da mi daju otkaz, a onda kada sam tražio da mi kažu ko im je naredio, rekli su da sam jednom, prošle godine, zapalio cigaretu u holu i naveli nekakve sitne disciplinske prekršaje".

"Menadžer, umjesto da se ponaša menadžerski, po evropskim normama po kojima je i osnovana ReSPA, ponaša se kao jedan mali komunistički aparatčik koji izvršava nečije naloge. Izgleda da je njemu i pravniku jako zasmetalo što sam verziran u poslove ReSPA, ili možda samo oni znaju razloge zbog čega su ovako postupili prema meni i ostalima koje su izbacili sa posla".

"Ponašaju se kao direktori samoupravne firme iz komunizma, a ne kao direktori moderne ustanove koja predstavlja EU" ispričao je otpušteni radnik Marko Vuković.

Galerija

Bonus video: