Vlada predložila novi zakon o legalizaciji "divljih" objekata

Zakon o legalizaciji neformalnih objekata, koji je predložila Vlada, nalazi se u skupštinskoj proceduri
227 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 14:09h

Uslovi i način legalizacije objekata izgrađenih bez građevinske dozvole u Crnoj Gori biće regulisani specijalnim zakonom, a rok za podnošenje zahtjeva biće 270 dana od njegovog stupanja na snagu.

Zakon o legalizaciji neformalnih objekata, koji je predložila Vlada, nalazi se u skupštinskoj proceduri.

Opredjeljenjem za regulisanje ove oblasti donošenjem Lex specialis-a obezbijediće se primjena adekvatnih i opšte prihvaćenih kriterijuma na kojima će se, uz garancije pravne sigurnosti, temeljiti pojedinačne odluke nadležnih organa.

Broj objekata izgrađenih suprotno propisima, kako se navodi u obrazloženju zakona, mjeri se desetinama hiljada.

„Ovaj fenomen uzrokuje posledice krupnih razmjera: plansko-urbanističku disorganizaciju prostora, nedovoljnu infrastrukturnu opremljenost tretiranog prostora, nizak nivo kvaliteta života, ugrožavanje ekoloških standarda i rizik po ljudsko zdravlje, seizmičke rizike i nemogućnost naplate komunalija i poreza“, kaže se u dokumentu.

Neformalni objekat je, kako se navodi, stambeni, poslovni i poslovno -stambeni objekat, odnosno rekonstruisani dio postojećeg objekta na kojem su izvedeni grubi konstruktivni građevinski radovi najmanje jedne etaže, koji je izgrađen bez građevinske dozvole.

Precizira se da se ne mogu legalizovati objekti izgrađeni u zoni morskog dobra, nacionalnog parka, u zaštitnom i putnom i pružnom pojasu i u zoni aerodroma, zaštite prirodnog ili kulturnog dobra, u zaštitnom pojasu elektroenergetskih objekata, zonama park šuma, na klizištima odnosno eksploatacionim područjima.

„Ne mogu se legalizovati objekti na prostoru određenom planskim dokumentom za izgradnju infrastrukturnih i drugih objekata od opšteg interesa, na udaljenosti manjoj od 400 metara od vojnih objekata“, kaže se u predloženom zakonu.

Propisana je mogućnost prenosa svojine nad zemljištem na kojem su izgrađeni nezakoniti objekti.

„Imajući u vidu odredbe Zakona o svojinsko pravnim odnosima kojim je kao jedan od osnova sticanja prava svojine nad zemljištem predviđen institut građenja na tuđem zemljištu, smatramo cjelishodnim da se u najvećem broju slučajeva zemljište prenese u svojinu vlasnicima objekata koji su na istom i izgrađeni“, navodi se u dokumentu.

Predviđeno je da će se cijena zemljišta utvrđena u postupku neposredne pogodbe naplaćivati do 240 mjesečnih rata za objekte osnovnog stanovanja, a za ostale do 120 mjesečnih rata, uz obavezu zaključenja ugovora o hipoteci, u cilju obezbjeđenja potraživanja.

Propisana je tehnička dokumentacija za objekte do 500 metara kvadratnih

Zakonom je definisan sadržaj postupka legalizacije, koji se sastoji od četiri faze. „Postupak započinje podnošenjem zahtjeva a završava donošenjem rješenja za legalizaciju“.

Propisana je tehnička dokumentacija za objekte do 500 metara kvadratnih.

Definisana je obaveza nadležnog organa da pozove vlasnika neformalnog objekta do 500 metara kvadratnih, da u roku od 120 dana od dostavljanja poziva dostavi elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta ovjerenog od geodetke organizacije koja ima licencu za rad i analizu privrednog društva, pravnog lica ili preduzetnika koji je ispitivao statičku i seizmičku stabilnost objekta.

Propisano je da će se plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta obračunavati i naplaćivati prema propisima jedinice lokalne samouprave.

Predviđena je mogućnost plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja za neformalne objekte osnovnog stanovanja u 240 jednakih mjesečnih rata, na zahtjev podnosioca zahtjeva.

Za ostale bespravne objekte predviđena je mogućnost naplaćivanja ovih naknada u najmanje 120 jednakih mjesečnih rata.

Galerija

Bonus video: