RS: Obavijestili smo CG o gradnji brane na Drini, Vlada: Nije istina

Ozon: Riječ je o projektu koji se radi u graničnom području i koji će imati uticaj na životnu sredinu u Crnoj Gori
15 komentar(a)
Tara, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tara, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.09.2012. 16:34h

Ekološki pokret "OZON" tražio je od Vlade Crne Gore da javno iskaže svoj zvanični stav o najavama o izgradnji Hidroelektrane na rijeci Drini, na teritoriji Republike Srpske, u Bosni i Hercegovini.

Iz te NVO su podsjetili da je riječ o projektu koji se radi u graničnom području i koji će imati uticaj na životnu sredinu u Crnoj Gori.

Nevladina organizacija "Green home" saopštila je prije nedelju dana da susjedna zemlja nije obavijestila Crnu Goru o tom projektu, iako je to bila u obavezi kao potpisnica ESPOO konvencije. To su „Vijestima“ potvrdili i iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, ističući da će se uključiti i učestvovati u javnim raspravama za projekat koji može uticati na naša zaštićena područja, a prije svega na rijeku Taru.

RS gradi hidroelektranu na Drini, CG institucije ćute >>>

Direktor za investicije Elektroprivrede RS, Željko Ratković kazao je za Radio Slobodna Evropa da Crna Gora, "iako je mogla, nije uputila primjedbe na Studiju uticaja na životnu sredinu u vezi sa namjerom RS da u zaštićenom graničnom području gradi hidro-elektranu na Drini".

"U suštini, na javnim raspravama koje su bile organizovane u Foči niko se od organa ili institucija nije pojavio ko bi tvrdio da gradnja hidroelektrane utiče na životnu sredinu na teritoriji Crne Gore", kazao je on.

Na pitanje novinara RSE da li je Vlada Crne Gore imala bilo kakavu informaciju da je javna rasprava na tu temu u toku, Ratković je odgovorio:

"Informacije o javnoj raspravi se objavljuju u medijima i te informacije su svima dostupne".

"Vlada Crne Gore je u obavezi da pravovremeno i tačno informiše građane ekološke države o svim važnim pitanjima iz oblasti životne sredine i omogući zainteresovanoj javnosti na učestvuje u donošenju odluka i kada su javne politike, jer je upravo zato dobila mandat i ne bi se smjelo dozvoliti da izostankom adekvatnog reagovanja dođemo u poziciju da budemo odgovorni za eventulalne posljedice, koje bi mogle izazvati neprocjenjivu štetu i u ekološkom i u ekonomskom smislu", poručili su iz "Ozona".

Oni su apelovali na javnost da sa pažnjom prate dešavanja oko gradnje HE na Drini, jer bi taj projekata sigurno imao značajan negativan uticaj na prirodne resurse i održivi razvoj u Crnoj Gori.

Ekološki pokret u Crnoj Gori je sve masovniji, što potvrđuje značajan broj građanskih inicijativa, a građani ekološke države sve više iskazuju interesovanje za prirodne resurse kojima raspolažemo , pa stoga smatramo da je od suštinskog značaja omogućiti da se čuju stavovi i argumenti i stručne i laičke javnosti

Kako su saopštili nadaju se da će Vlada, u susret obilježavanju dana ekološke Crne Gore, obavijestiti građane o tome šta je urađeno i šta se planira kada je u pitanju gradnja HE na rijeci Drini, kao i kako planiraju da obezbijede učešće zainteresovane javnosti u javnim raspravama oko procjene uticaja na životnu sredinu.

"Ekološki pokret u Crnoj Gori je sve masovniji, što potvrđuje značajan broj građanskih inicijativa, a građani ekološke države sve više iskazuju interesovanje za prirodne resurse kojima raspolažemo , pa stoga smatramo da je od suštinskog značaja omogućiti da se čuju stavovi i argumenti i stručne i laičke javnosti“, saopštili su iz "Ozona".

Bonus video: