Matematičar Radovan Krtolica: Matematika je surova na takmičarskom nivou

Tek je završio prvu godinu, već ga zovu najboljim matematičarem decenije u Crnoj Gori
445 pregleda 12 komentar(a)
Radovan Krtolica, Foto: Savo Prelević
Radovan Krtolica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.09.2012. 17:17h

Mladog Nikšićanina Radovana Krtolicu, iako je tek završio prvu godinu fakulteta, već zovu najboljim matematičarem decenije u Crnoj Gori. Profesori su mladiću koji je sa 16 godina uspio da na lakši i jednostavniji način izračuna polinome dali titulu za koju on kaže da je "previše pohvalna".

U razgovoru za "Vijesti" devetnaestogodišnji Krtolica kazao je da je matematika u Crnoj Gori na niskom nivou i da nedostaje motivacije i kod profesora i kod učenika.

"Matematika je, ipak, dosta surova na takmičarskom nivou, jer na primjer u srednoj školi gradivo koje učimo se uopšte ne poklapa sa onim što dolazi za takmičenje. Onda ste jednostavno primorani sami da se organizujete, pripremate i pokušavate da se unaprijedite, za šta treba dosta hrabrosti" objasnio je Krtolica.

On je dodao i da se u posljednje vrijeme u Crnoj Gori javljaju mogućnosti za organizovanje dodatnih priprema. Kako je kazao, škole nauke u organizaciji Fondacije za promovisanje nauke Prona neki su od rijetkih pokušaja da se okupe i izdignu iz osrednjosti mladi ljudi koji se u njemu nađu tokom srednjoškolskog obrazovanja.

Bio je najbolji crnogorski matematičar u kategoriji sedmog razreda, a kao polumaturant je donio bronzanu medalju sa juniorske Balkanijade

Krtolica se može pohvaliti brojnim nagradama, a posljednja je na Međunarodnom univerzitetskom takmičenju u Bugarskoj gdje je osvojio treće mjesto. Kako je objasnio, svoje delegacije na tom takmičenju slali su univerziteti, a ne države, pa je on predstavljao Slovenski univerzitet na kojem trenutno studira.

Iako su mu tokom osnovne i srednje škole profesori pomagali prilikom pripremanja za takmičenja, ističe da mu je teško padala usamljenost u toku vannastavnog rada.

"I profesori su pomagali i kasnije je Ispitni centar organizovao neke pripreme, ali ono na šta bih stavio akcenat je ta usamljenost tokom srednje škole. Najteže pada kada ste jedni od rijetkih u odjeljenju ili generaciji pa sami morate da se otrgnete i krenete da radite" objasnio je on.

I dok je matematika bila bauk za njegove vršnjake Krtolica priča da se interesovanje za tu nauku kod njega prirodno stvorilo, ali i da su ga motivisali profesori. Kako je kazao, ukoliko se za prirodne nauke ne pronađe motivacija tokom osnovne škole kasnije uglavnom za to bude kasno.

Matematiku je nastavio da uči i na studijama u Sloveniji gdje je dobio stipendiju. Želja za promjenom odvukla ga je van Crne Gore, a Krtolica se nadao da će naučiti više u drugoj zemlji i da će mu se u zemlji Evropske unije pružiti veće mogućnosti za nastavak školovanja i karijere.

Prvo mjesto osvojio je na takmičenjima mladih matematičara Crne Gore, pohvaljen je u konkurenciji talenata iz više od sto zemalja na Olimpijadi matematičara u Madridu, a zapažen rezultat postigao je i na seniorskoj Balkanijadi u Kragujevcu

Iako je materija koja se studira slična, profesori su ono što razlikuje crnogorske od slovenskih univerziteta.

"Profesori su različiti, kao i njihova angažovanost na naučnom nivou. Lakše je kad imate ljude koji su aktivni učesnici u naučnom svijetu , dok što se tiče Crne Gore manjak motivacije postoji u svim uzrastima" priča on.

Krtolica još ne planira šta će raditi u budućnosti i da li će se vratiti u Crnu Goru. Na pitanje da li bi u Crnoj Gori radio kao profesor matematike on odgovara da je sa 19 godina teško odgovoriti na to pitanje.

Krtolica je završio Osnovnu školu "Luka Simonović" i Gimnaziju "Stojan Cerović" u Nikšiću, nakon čega je dobio stipendiju za studije na Univerzitetu na Primorskem u Kopru.

Bio je najbolji crnogorski matematičar u kategoriji sedmog razreda, a kao polumaturant je donio bronzanu medalju sa juniorske Balkanijade.

Prvo mjesto osvojio je na takmičenjima mladih matematičara Crne Gore, pohvaljen je u konkurenciji talenata iz više od sto zemalja na Olimpijadi matematičara u Madridu, a zapažen rezultat postigao je i na seniorskoj Balkanijadi u Kragujevcu.

Država da ulaže u mlade talente

Krtolica je na ovogodišnjoj školi nauke na Ivanovim koritima u organizaciji fondacije Prona radio kao asistent, dok se profesor i osnivač te fondacije Jovan Mirković nada da će ubrzo biti i jedan od predavača.

"Moja poruka Radovanu je da nastavi da vrijedno uči i radi kao što je i do sada. Iskreno se nadam da se Radovan i slični njimu svoju kreativnost realizovati u Crnoj Gori i da će se za to što je moguće prije stvoriti uslovi" poručio je on.

Mirković je kazao da nije dovoljno da Crna Gora priča da ima talentovanu djecu i da je pametna nacija, već da se za njihov razvoj i rad moraju stvoriti uslovi koji će ih zadržati u njihovoj zemlji.

Bonus video: