po hitnom postupku

Vračani dobijaju državljanstvo

Vračani su 1991. godine, izbjegli iz Albanije uz saglasnost Vlade i državnih organa tadašnje SFRJ, a razlozi napušatanja bili su nacionalna i druga obespravljenost
534 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 08:15h

Vlada je prekinula pravnu golgotu Vračana kada je donijela zaključak da im se se po hitnom postupku prizna prebivalište u Crnoj Gori i dodijeli status državljanina Crne Gore, rekao je njihov pravni zastupnik Blagota Mitrić.

Vlada je u četvrtak zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da u najkraćem roku predloži najcjelishodniji mehanizam za realizaciju trajno rješenja pravnog statusa više od hiljadu i po Vračana u Crnoj Gori.

“Ovim pravnim potezom Vlada ispravlja jednu veliku nepravdu za veliki broj građana,koji svoje porijeklo nose iz Crne Gore i time bitno doprinosi ostvarivanju najvišeg pravnog principa, a to je pravna sigurnost građana”, rekao je Mitrić agencije MINA.

"Ćutali smo 22 godine. Više nemamo izlaza jer je budućnost naše djece ugrožena" >>>

Vlada: Vračanima treba obezbijediti državljanstvo >>>

Problem priznavanja prebivališta građanima koji su se prije više od 20 godina doselili iz Vrake, kaže Mitrić, jedinstven je primjer u crnogorskom pravu i predstavlja pravnu golgotu.

Vračani su 1991. godine, izbjegli iz Albanije uz saglasnost Vlade i državnih organa tadašnje SFRJ, a razlozi napušatanja bili su nacionalna i druga obespravljenost.

Oni ne mogu da regulišu svoje prebivalište u Crnoj Gori, kao jedan od uslova za dobijanje državljanstava. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) od 2007. godine odbija njihov zahtjev da su stekli pravo na prebivalište.

„U istoriji sticanja državljanstva ne postoji slučaj kao ovaj koji su doživjeli Vračani da nakon 21 godine neprekidnog boravka na teritoriji Crne Gore ne može da im se prizna status prebivališta“, kazao je Mitrić.

On smatra da je to jedinstven primjer, ne samo u crnogorskom, već i u međunarodnom pravu.

Prema riječima Mitrića, Vračani su za 21 godinu zakonitog i neprekidnog boravka u Crnoj Gori dva puta ispunili uslov za dobijanje prebivališta, a ne jednom.

„Na svako negativno rješenje MUP-a i u prvom i u drugom stepenu, Vračani su vodili upravni spor pred Upravnim sudom, a Sud je usvajao njihove tužbe, koje je u njihovo ime podnosila nevladina organizacija (NVO) Vračani iz Podgorice, i poništavao rješenje MUP-a kao nezakonita i vraćao na ponovni postupak i odlučivanje“, podsjetio je Mitrić.

Sada je, ukazao je on, u toku četvrti postupak po istoj pravnoj stvari i novi sudija je odbio tužbu jer, kako je rekao, NVO ne može biti stranka u upravnom postupku.

„Upravni sud u ovoj istoj upravnoj stvari zauzeo pravni stav suprotan ovome i u tri postupka priznavao NVO Vračani kao tužioce, čija takozvana aktivna legitimacija za vođenje spora nije sporna“, ukazao je Mitrić.

Prema njegovim riječima, mnogi od njih su rođeni u Crnoj Gori.

Galerija