Potrošnja struje "nula eura", a račun 4,12

Od 1. avgusta je struja u Crnoj Gori skuplja 5,8 odsto za domaćinstva i kilovat-sat energije košta 8,13 centi, odnosno 9,5 centi sa PDV-om
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 18:55h

Potrošač električne energije iz Podgorice dobio je za objekat u kojem nije boravio avgustovski račun, prema kojem je dužan 4,12 eura.

Iznos za potrošnju struje je “nula eura”, a račun je "napucao" zahvaljujući fiksnim naknadama i taksi za brojilo od euro.

Osim takse, građanin će, iako nije trošio struju, morati da plati 1,57 eura za naknadu snabdjevaču, 1,35 eura za fiksni dio naknade za angažovanje distributivnog kapaciteta, koji za njegov objekat nije bio angažovan.

Na računu je obračunata i naknada operateru tržišta, koje u Crnoj Gori nije zaživjelo, kao i porez na dodatu vrijednost na “usluge” koje su obračunate od 45 centi. S obzirom da je redovan platiša, Elektroprivreda mu je obračunala popust od 30 centi na mjesečno fiksno opterećenje.

TV Vijesti, Tatjana Ašanin

Na godišnjem novou, ukoliko potrošač ne bi boravio u stanu i EPCG ne bi registrovao potrošnju struje, ipak bi platio ukupno oko 50 eura.

EPCG naplaćuje fiksne naknade, prema pravilima Regulatorne agencije za energetiku (RAE), nezavisno od toga koliki je utrošak električne energije.

“Nove metodologije RAE u odnosu na dosadašnje na drugačiji način vrše raspodjelu regulatorno dozvoljenog prihoda tj. smanjenih varijabilnih i povećanih fiksnih naknada. Ova međunarodna praksa je prisutna i kod drugih regulisanih djelatnosti kao na primjer kod Telekoma – telekomunikaciona pretplata, vodovoda i sličnih djelatnosti, i svima je zajedničko što se njome plaća raspoloživost određene usluge”, saopštili su iz EPCG.

Od 1. avgusta je struja u Crnoj Gori skuplja 5,8 odsto za domaćinstva i kilovat-sat energije košta 8,13 centi, odnosno 9,5 centi sa PDV-om.

Bonus video: