Ljekari ne olakšavaju pacijentima: Ne informišu ih o usluzi o uvidu u recepte i nalaze

Usluga eZdravlje omogućava građanima uvid u recepte i nalaze
80 pregleda 2 komentar(a)
eZdravlje, Foto: Fond zdravstvenog osiguranja
eZdravlje, Foto: Fond zdravstvenog osiguranja
Ažurirano: 08.06.2018. 18:58h

Portal eZdravlje.me od septembra kada je predstavljen, najviše korisnika ima u Podgorici, preko 12.000.

Najmanje kodova za elektronsko zakazivanje pregleda kod izabranih ljekara dodijeljeno je u Kolašinu i Andrijevici - 10, odnosno 11, saopšteno je “Vijestima” iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

U Podgorici je broj korisnika zdravstvenog osiguranja oko 230.000, a registrovano je samo 12.818 kodova.

Usluga eZdravlje je osmišljena kako bi pacijentima omogućila uvid u recepte i nalaze, a njima i medicinskim radnicima olakšala zakazivanje kod izabranog ljekara. Pacijenti upotrebom tog servisa ne moraju da znaju smjenu u kojoj radi njihov doktor i sami biraju dan i vrijeme posjete.

Za mali broj onih koji koriste prednosti tog sistema, u Fondu zdravstva najviše krive medicinski kadar. Ljekari često ne informišu pacijente o postojanju te usluge, kazalo je “Vijestima” više sagovornika. Servis se zasad promoviše jedino posterima u domovima zdravlja.

“Medicinski kadar još u dovoljnoj mjeri ne prepoznaje prednosti usluge, a oni bi zapravo trebalo da je dodatno afirmišu, jer je to u njihovom interesu”, kazao je “Vijestima” Vladimir Rakočević, načelnik za IT operacije u Fondu zdravstva.

Fond, kaže on, često ljekare i menadžere zdravstvenih ustanova podseća da se posvete promociji servisa eZdravlje.

“Pomalo smo demotivisani, kad vidimo da se poslije toliko posla niko ne bavi promocijom. Mi razvijamo sistem, ali ne svijest građana i zdravstvenih radnika”, rekao je Rakočević.

Bonus video: