Lazović: Osposobljavanje viskoškolaca nije dio predizborne kampanje

Programom je predviđeno da visokoškolci dobiju šansu da rade devet mjeseci u nekoj od kompanija ili u organima državne uprave, zavisno od struke
14 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 15:30h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović kazao je da izvršna vlast ne koristi u svrhe predizborne kampanje Program stručnog osposobljavanja svršenih visoškolaca, kojim će veliki broj mladih sa fakultetskom dilomom dobiti priliku na plaćeno devetomjesečno stručno osposobljvanje i usavršavanje.

Lazović ističe da je program počeo prije dvije godine, da je ove usvajanjem zakona stvorena noramtivna osnova za njegovu realizaciju, kao i da je bio plan da on krene 2013. godine.

Potpredsjednik Savjeta mladih DPS-a: Opoziciju nije briga za 5000 mladih >>>

„To što se sada dešava, pa neke partije to dovode u vezu sa izborima nema nikakve veze. Naša namjera je bila da program startuje naredne godine i to je u parlamentu prošle godine najavio premijer kada nijesmo ni znali datum izbora”, kazao je Lazović juče u Privrednoj komori, nakon okruglog stola na temu stručnog osposobljavanja visokoškolaca.

On je dodao da prijavljivanje visokoškolaca počinje 15. oktobra, dan nakon izbora kao i da će sve će biti tranparentno jer će na portalu elektronske uprave svi moći da vide gdje je ko primljen i sa kojim prosjekom.

Programom je predviđeno da visokoškolci dobiju šansu da rade devet mjeseci u nekoj od kompanija ili u organima državne uprave, zavisno od struke, da steknu praktična znanja i mjesečnu nadoknadu od polovine neto prosječne zarade u državi. Taj angažman im neće biti upisan u radni staž niti će to biti zamjena za pripravnički staž. Taj program će sa oko deset miliona eura finansirati Vlada.

Direktor zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić rekla je da je cilj programa da visokoškolci lakše dođu do posla i da poslodavci mogu da se prijave od danas do 15. oktorbra

Poslodavce je zanimalo hoće li oni moći da biraju između kandidata odgovorajuće struke ili će im ih birati Vlada i Zavod za zapošljavanje.

Lazović je odgovorio da će zbog transparentnosti procedure presudan biti prosjek ocjene na studijama i da ne može biti biranja nego će poslodavac moći da angažuje samo onoga ko mu je proslijeđen.

On je kazao da će glavni kriterijum prilikom prijema kandidata biti prosječna ocjena sa studija. Lazović je rekao da ne stoji prigovor da Crna Gora ima mnogo visokoškolaca i dodao da u tom smislu zaostajemo za projsekom Evropske Unije.

On nije mogao da kaže koliko bi u državnoj upravi moglo da se nađe mjesta za visokoškolce ali vjeruje da će ih biti više od hiljadu.

Lazović je pozvao sve kompanije da se uključe u program ,“jer je to benefit za sve“, poslodavci neće imati izdatke, a visokoškolci će biti u prilici da steknu nove praktične vještine.

Direktor zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić rekla je da je cilj programa da visokoškolci lakše dođu do posla i da poslodavci mogu da se prijave od danas do 15. oktorbra.

„Nakon toga ćemo vidjeti koliko ima slobodnih mjesta. Od 15. oktobra se prijavljuju visoškolci. Upravi za kadrove se prijavljuju državni organi, a Zavodu privatne kompanije“, kazala je Jelić.

Ona je rekla da se na evidenciji Zavoda za zapošljevanje trenutno nalazi 2.300 visokošlolaca. Najviše je ekonomista, profesora i pravnika.

Galerija

Bonus video: