Alma Kalač: Policija je kriva za smrt moga muža

"Ne mogu da vjerujem da neko može ovako da uništi jednu familiju i da mirno spava bez griže savijesti”, rekla je supruga bivšeg rukovodioca rožajske policije Ernada Kalača
534 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 12:40h

Supruga bivšeg rukovodioca rožajske policije Ernada Kalača, Alma, za njegovu smrt je optužila Upravu policije.

Ernard je nađen mrtav 24. marta prošle godine u rodnim Kalačima, pored groba petogodišnje ćerke Hane.

Alma smatra da su mnoge Ernadove kolege znale da je posljednjih mjeseci života trpio strahovite pritiske od pretpostavljenih i da su znali da neće izdržati, a možda i da se njegov život okončati tog kobnog marta.

“Čak je inspektor Edževid Nurković javno progovorio o tome. Utvrdio je da je imao operativna saznanja o švercu cigareta o kojima je obavijestio Ernada, koji ga je nakon razgovora sa načelnikom beranskog Centra bezbjednosti pozvao i zamolio da odustane od zapljene.

"Nurković je javno 'odgovorno tvrdio' da je taj načelnik od januara do marta prošle godine vršio stravičan pritisak da ne prekida prekogranični milionski šverc cigara. Nikada niko nije ispitao te navode, niti je bilo ko odgovarao”, rekla je Alma

Nurković je javno 'odgovorno tvrdio' da je taj načelnik od januara do marta prošle godine vršio stravičan pritisak da ne prekida prekogranični milionski šverc cigara. Nikada niko nije ispitao te navode, niti je bilo ko odgovarao”, rekla je Alma.

Posljednji dan života Ernad je proveo uobičajeno. Otišao je, kako je ispričala Alma, na posao, mlađu ćerku je poveo na vakcinu, vratili se kući, ručali... Potom je izašao da popije kafu sa jednim prijateljem, a oko 19.15 časova pozvao Almu da joj kaže da mora u Berane na sastanak.

Kada joj ni oko 23 sata nije odgovarao na brojne pozive, pozvala je dežurne policajce u Rožajama koji su joj nakon provjere rekli da je „šef do kasno bio na sastanku i da je vjerovatno sa kolegama otišao na večeru“.

“Sve mi je bilo sumnjivo. Bila sam uznemirena jer sam navikla da mi se redovno javlja”, rekla je Alma.

Ona je nezadovoljna odnosom nadležnih prema slučaju, a smatra da ni uviđaj nije odrađen kako treba i istraga i da su skrivane činjenice.

“Viši državni tužilac u Bijelom Polju je od mene saznao da su u Ernadovom džepu pronađeni odresci od preporučenih pisama koje je poslao, iako je tužilaštvo vršilo uviđaj. Čak je u mojoj kući službenik Uprave policije Goran Pešić povišenim glasom rekao da nije bilo nikakvih preporučenih pisama.

Taj isti čovjek je sročio moju navodnu izjavu o tragediji u kojoj se pominje i smrt naše najstarije kćeri. Izjave su se uzimale i od rođaka koji skoro da nisu ni poznavali Ernada, sve je činjeno kako bi se neke stvari zataškale”, rekla je Alma, koja je prvi put javno progovorila nakon muževljeve smrti.

Istakla je da istrage praktično nije ni bilo i da pouzdano zna da su u noćnim satima u Centru bezbjednosti u Beranama brisani podaci iz Ernadovog laptopa. Njegove lične stvari su njoj vraćene tek nakon 16 dana.

“Već godinu i po tragam za istinom. Obraćala sam se predsjedniku države Filipu Vujanoviću, premijeru Igoru Lukšiću, tadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, tužilaštvima i mnogima drugima. Svugdje sam naišla na debeli, tvrdi zid ćutanja i na odgovor da niko ništa ne zna i ni u šta nije upućen.

Sa uviđaja, na groblju u Kalačima

"Čak je u mojoj kući službenik UP Goran Pešić povišenim glasom rekao da nije bilo nikakvih preporučenih pisama. Taj isti čovjek je sročio moju navodnu izjavu o tragediji u kojoj se pominje i smrt naše najstarije kćeri. Izjave su se uzimale i od rođaka koji skoro da nisu ni poznavali Ernada, sve je činjeno kako bi se neke stvari zataškale”, rekla je Alma

Do svega što sam saznala sam došla sama. Ovo vrijeme je za mene bilo kao 100 godina života zbog čega molim sve NVO i međunarodne relevantne institucije da se uključe u slučaj i pomognu mi da otkrijem istinu”, rekla je Alma.

Dodala je da veliki broj Rožajaca sumnja da je Ernad zapravo ubijen, te da ni ona ne odbacuje tu mogućnost.

“Već godinu i po se preispitujem da li mi je u njegovom ponašanju nešto promaklo i sigurna sam da nije ništa, čak ni tog posljednjeg dana. Zbog toga mi je nejasno.

Sigurna sam i da je on bio jak čovjek, zdravog razuma, da bi teško poklekao osim ako ga neko nije doveo u strašnu i bezizlaznu situaciju. Ne mogu da vjerujem da neko može ovako da uništi jednu familiju i da mirno spava bez griže savijesti”, rekla je Alma.

Tvrdi da posjeduje i izvjesne dokaze koji bi mogli da posluže u razotkrivanju istine, ali da ne zna kome sa njima da se obrati jer joj niko nije ulio sigurnost, niti čak naznake da bi želio da se priča rasvijetli.

“A meni bi istina značila sve. Je li to malo? Sa istinom ću lakše življeti i moći djeci da objasnim šta im je bilo sa ocem. Kada sve saberem mogao je da strada samo od strane pretpostavljenih”, smatra Alma.

Sumnju joj pothranjuje i činjenica da premijer Lukšić i tadašnji direktor UP Veljović nikada nijesu javnost obavijestili o postojanju oproštajnih pisama. Lukšić je tek juče, a nakon što su o tome pisale „Vijesti“, rekao da se u pismu uglavnom govori o teškoj ekonomskoj situaciji u porodici.

“Pošto nijesam uspjela na drugi način, javno od Lukšića i Veljovića zahtijevam da mi daju pisma jer imam pravo da znam šta stoji u njima”, rekla je Alma.

Ona neće odustati od traganja. Imala je gotovo idealan brak o kojem i danas pričaju svi koji su ih poznavali.

“Sa Ernadom sam izgubila i supruga i najboljeg prijatelja. Pored odgajanja naše djece dugujem mu i istinu. Ne znam kako, ali ću do nje doći”, rekla je Alma.

Galerija

Bonus video: