Voda prodrla u šatore na Koniku

Nešto se mora pod hitno učiniti, jesenje kiše ne možemo da čekamo u šatorima, smatraju stanovnici
6 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 12:12h

Prva obilnija kiša, praćena jakim vjetrom, prodrla je u šatore u izbjegličkom naselju na Koniku, ostavivši ponovo stanovnike bez krova nad glavom.

U nekim šatorima juče poslijepodne bilo je toliko vode da su je stanovnici izbacivali kofama, dok su drugi popravljali štetu koji je pričinio jak vjetar.

Faruk Saku istakao je da se nešto mora “pod hitno uraditi”, jer u šatorima ne mogu da čekaju jesen kada će kiša biti česta pojava.

“"Već poslije prve kiše šatori su počeli da puštaju vodu. Imam petoro djece, najmlađe ima godinu i po i u ovakvim uslovima je nemoguće živjeti”, kazao je Saku “Vijestima”.

U noći između srijede i četvrtka, vjetar je srušio četiri šatora, pa je Afrim Hiseni sa suprugom i sinom dobar dio noći proveo pod šatorom u kojem se dijeli hrana.

"Večeras ne znam gdje ćemo provesti noć, a niko od nas više ne zna šta nam donosi jesen", kazao je Hiseni.

Svi oštećeni šatori juče su popravljeni, pa su stanovnici sinoć imali barem kakav-takav krov nad glavom.

Mnogi od nevoljnika koji su ostali bez ikakve imovine nakon požara 24. jula, zabrinuto su juče gledali u tamne oblake.

Dodatni problem stanovnicima predstavlja i to što se na zemljištu nasutom šljunkom lako stvaraju lokve, pa voda veoma brzo prodire u šatore.

"Šator je bio u lokvi vode, tako da sam, kada je kiša stala, morao da ga pomjerim. Imam šestoro djece, najmlađe ima tri mjeseca, a najstarije 10 godina. Uslovi u kojima borave nedostojni su čovjeka, tako da se nešto hitno mora rješiti. Reakcija države i humanitarnih organizacija je neophodna, jer kišni period ne smijemo dočekati pod šatorima", istakao je Isaku Salji.

Izbjeglice sa Kosova nijesu potpuno zadovoljne ranijim obećanjem da će za dva mjeseca biti postavljeni kontejneri, jer strahuju da će i jesenje kišere dočekati u šatorima.

Neki od stanovnika su juče pokušali da organizuju protest i odbiju hranu koja im se dostavlja svakoga dana

Zbog toga su neki od njih juče pokušali da organizuju protest i odbiju hranu koja im se dostavlja svakoga dana.

Obroci su, ipak, i juče podijeljeni.

Država traži smještaj za 200 djece

Predsjednik Operativnog tima Željko Šofranac istakao je da pokušavaju da obezbijede alternativni smještaj za 200 djece. Šofranac, međutim, nije mogao da precizira o čemu je riječ, nakon jučerašnjeg hitnog sastanka Operativnog tima.

"Tražio sam od predstavnika Roma da se strpe sljedeća dva mjeseca, kako bi u miru mogli da realizujemo ideju i postavimo kontejnere, koji su srednjoročno rješenje za zbrinjavanje izbjeglica. Postigli smo dogovor da će tako i da bude... Pokušaćemo da za oko 200 djece obezbijedimo alternativni smještaj, ali još ne znamo gdje bi to bilo jer je problem i što se ovi ljudi teško odvajaju", kazao je Šofranac.

Galerija

Bonus video: