U Ekonomsku školu upisivali djecu partijski podobnih roditelja

Za sada anonimna grupa roditelja teško optužila direktora Ekonomske Branislava Đukića i ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića
159 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 16:12h

Roditelji čija se djeca nijesu uspjela upisati u prvi razred Ekonomske škole „Mirko Vešović“ optužili su direktora Branislava Đukića i ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da su ove godine upisali stotinjak učenika više nego što je bilo planirano, vodeći računa i o partijskoj pripadnosti.

To su, tvrde roditelji u pismu koje su dostavili Stijepoviću, “Vijestima” i glavnom prosvjetnom inspektoru Miomiru Anđiću, uradili tako što je ministar, shodno svom diskrecionom pravu, upisao oko 50 učenika. Ističu da je i vladajući DPS dostavio direktoru škole spisak sa imenima 11 učenika.

Roditelji navode da ne znaju ko je i kako upisao preostalih 40 učenika, čijih imena, tvrde, nije bilo na zvaničnom spisku upisanih.

Đukić je negirao da je upisivao đake prema instrukciji DPS-a, istakavši da nikada nije dobio spisak.

Na pitanje “Vijesti” da li je član vladajuće partije, Đukić je odgovorio negativno.

Portparolka Ministarstva prosvjete Vesna Gajević kazala je da nije tačna informacija da je Stijepović koristio svoje „diskreciono pravo“ kako bi upisao oko 50 učenika. “

Termin "diskreciono pravo“, kako je navela, nije prepoznat u zakonima obrazovanja i vaspitanja kojima se rukovode u Ministarstvu.

Ona je, međutim, potvrdila da je došlo do proširivanja rang- lista u srednjim školama, pojasnivši da se to dešavalo i ranijih godina.

"Normalna je pojava da nakon drugog upisnog roka broj učenika u razredima bude povećan. U suprotnom, zašto bi postojao taj rok", navodi Gajević.

Roditelji, međutim, tvrde da su upisana djeca koja su bila posljednja na rang-listi i da se ti podaci mogu “lako provjeriti” uvidom u dokumentaciju...

“Da je konkursom tražen upis 13 odjeljenja, naša bi djeca danas bila učenici te škole i ne bi gubila godinu dana. Zar je isto 10 odjeljenja po 30 učenika i 10 odjeljenja po 40 učenika? Moramo da napomenemo da naša djeca nijesu među posljednjima na spisku, već među prvima ispod crte na sva tri smjera”, naveli su roditelji.

Oni tvrde da im je u upravi škole, kada su otišli da se raspitaju kakve su šanse za naknadni upis, rečeno da se neće otvarati dodatna odjeljenja. Sugerisano im je da podignu dokumenta i upišu djecu u neku drugu školu.

Da se upis u prvi razred plaća, ili da se tako kompenzuju male plate u prosvjeti, potvrđeno nam je kada je jedan od profesora, koji je sjedio u kancelariji direktora i koji nam je pokazao spiskove iz Ministarstva i DPS-a

“Upis se završio, učenici pohađaju nastavu, mi znamo da se ništa ne može promijeniti, ali molimo nekog u ovoj državi, ko ima dovoljno moći da učini nešto, da stane na kraj ovakvom načinu upisa učenika u prvi razred”, navode roditelji u pismu.

Ekonomska škola raspisala je konkurs za upis 300 đaka, a prema saznanjima “Vijesti” upisano je gotovo 400. Više izvora potvrdilo je da praktično nijedno odjeljenje prvog razreda nema manje od 37 đaka.

Roditelji su insistirali na anonimnosti, jer ne žele da im djeca budu “etiketirana” u nekoj drugoj školi.

Đukić je kazao da su rang-listu svi mogli da vide i da je na njegov predlog Ministarstvo donijelo odluku da se prime po još dva učenika ispod crte na sva tri smjera, jer je bodovna razlika među njima bila minimalna.

Đukić i portparolka Ministarstva oštro su demantovali optužbe roditelja

Ministarstvo: Članstvo u DPS-u se ne boduje

Gajević je istakla da partijska pripadnost nije kriterijum po kojem se đaci upisuju u škole, naglasivši da pravo na obrazovanje za svu djecu nije samo cilj Ministarstva, već i roditelja i zaposlenih.

"Stoga, apelujemo na sve roditelje i zaposlene da svojim tvrdnjama, bez potkrijepljenih dokaza, ne dovode djecu u položaj da budu diskriminisana po bilo kojoj osnovi...", kazala je ona. Gajević je istakla da je misija Ministarstva da “svakom djetetu omogući jednaka prava za školovanje i striktno poštovanje zakona".

Roditelji tvrde da im je sugerisano da plate

Roditelji tvrde da im je profesor Ekonomske škole jasno kazao da sve, pa i škola - košta. Oni, za sada, nijesu otkrili ime profesora koji im je navodno sugerisao da pribjegnu korupciji.

“Da se upis u prvi razred plaća, ili da se tako kompenzuju male plate u prosvjeti, potvrđeno nam je kada je jedan od profesora, koji je sjedio u kancelariji direktora i koji nam je pokazao spiskove iz Ministarstva i DPS-a, kroz osmijeh rekao da sve košta, pa i škola koju poželite. Na šta je mislio? Koja je adresa na koju se možemo obratiti da zaštitimo prava svoje djece?”, navode roditelji u pismu. Oni su ogorčeni što se o “uplati” javno govori, bez obzira da li je “pomenuti profesor glasnogovornik direktora ili zastupa stav svojih kolega”. “Što god da je od to dvoje, sramno je”, smatraju roditelji.

Galerija

Bonus video: