Novi projekti Republike Zabjelo: Spas je u murvinom soku i džemu

Republika Zabjelo je otvorila svoje granice, pa su utakmicu mogli da promatraju gledaoci iz okolnih država
366 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 07:28h

Republika Zabjelo nezadovoljna je maćehinskim odnosom vlasti prema dijelu grada u kojem živi 40 hiljada ljudi.

Tvrde da Glavni grad gotovo ništa nije uložio u naselje, od kada je, 12. septembra 1991. godine, Zabjelo postalo republika i najavljuju da će zbog toga morati da uzmu stvar u svoje ruke.

“"Zabjelo Republika već dvije decenije sav prihod od poreza na zabjelski vazduh čuva, grči i namjerava da, kada se stvore uslovi za to, plasira u izgradnju megamoderne fabrike za preradu murvinog ploda. Fabrika bi zapošljavala prejeftinu radnu snagu iz okruženja, dok bi rukovodeći kadar bio isključivo sa Zabjela. Tako bi se stvorili uslovi da se tržištu redovno isporučuje visokokvalitetni sok i džem od murve za koje već sada vlada ogromno interesovanje, a za koje se pouzdano zna da imaju ljekotvorne karakteristike", saopštili su “Vijestima” iz te NVO.

Zabjelčani su, ističu u punoj slobodi, prije dva dana proslavili 21. rođendan, ali ipak upozoravaju da je republika od tada značajno devastirana.

Zabjelčani tvrde da Glavni grad gotovo ništa nije uložio u naselje, od kada je, 12. septembra 1991. godine, Zabjelo postalo republika

“Nažalost, od proglašenja republike, na Zabjelu od javnih radova nije urađeno ništa, osim izgradnje pasarele i krpljenja ulica. Ovakvo ponašanje gradskih vlasti je nedopustivo, a neki čak i pokušavaju da dio teritorije Zabjela pripišu drugim djelovima grada. Na Zabjelu nema nijednog kulturnog centra, prostora za rekreaciju, ili mjesta gdje bi se okupljali mladi", upozorili su iz NVO Zabjelo Republika.

Otvorili granice

Na pitanje “Vijesti” da li su spremni da iz sopstvenog budžeta izdvoje novac za izgradnju, odgovaraju da će volontirati ako Glavni grad obezbijedi sredstva.

Fudbalskom utakmicom sadašnjih igrača Zabjela i veterana, pojačanih navijačima, u srijedu je obilježen dan proglašenja republike.

Točilo se pivo, pjevalo i navijalo, a na terenu je prštalo na sve strane. Padali su golovi, bilo je "pogibeljnih" klizećiih startova, i "umalo incident", pa je konačnih 5:5 zadovoljilo sve, a najviše probirljivu zabjelsku publiku.

Republika Zabjelo je otvorila svoje granice, pa su utakmicu mogli da promatraju gledaoci iz okolnih država.

Dok su imali snage veterani su igrali nadahnuto, driblali, rolali loptu i vezli terenom, pa je sudija čak morao da zabrani “nepristojne” driblinge petom.

"To neću više da tolerišem", zagrmio je internacionalni sudija Slobodan Janković, koji se tom prilikom latio za džep, ali je u svlačionici zaboravio kartone...

A sve je počelo u 15:00 časova ispred OŠ "Vuk Karadžić", gdje su se okupljali potomci osnivača Republike, a umjesto tradicionalnih tegova momci su donosili boce piva od po dva litra. Kada se pročulo da će godišnjici prisustvovati brojni mediji, jedan mlađani Zabjelčanin se uozbiljio: "Idem ja kući da se okupam, rekli su mi da će biti i na Eurosport večeras u 10 i po".

Razmišljalo se i o proširenju granica, ali i o prodaji kluba na tenderu. Prvi pik je čuveni ruski multimilijarder Roman Abramovič, za kojeg se pročulo da jahtom dolazi u posjetu Crnoj Gori.

U prvih 10-tak minuta utakmice veterani su dominirali, stvarali šanse, ali je golman Radanović činio čuda. Gašić je imao nekoliko šuteva sa distance i iz izglednih situacija, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

"Pomjerite mu malo gol u desno, možda će lakše pogoditi", pokušao je da pomogne starijem kolegi fudbaler Mirza Ljumić.

"Pomjerite mu malo gol u desno, možda će lakše pogoditi", pokušao je da pomogne starijem kolegi fudbaler Mirza Ljumić

Serija promašaja na obje strane se nastavila do 15. minuta, a onda su reagovali navijači: "Hoćemo golove, hoćemo golove! Hoćemo Cika na teren".

Ubrzo je Pantović doveo veterane u vođstvo, a kada su aktivni igrači dva minuta kasnije izjednačili, svi su potrčali ka istočnoj "tribini" stadiona, gdje su smješteni najvatreniji navijači.

Kada je sudija poslao igrače na odmor, veterani su počeli da rade sklekove na terenu, kako se ne bi ohladili.Svi te vole Perko MalisoreZadovoljniji igrom bio je ser Marko Đurović, trener veterana i legenda zabjelske publike.

"Mančester, Mančester", začulo se sa tribina.

Pred kraj utakmice publika se sjetila i svog nekadašnjeg idola, koji juče nije igrao.

"Od Topole, pa do ravne Gore, svi te vole, svi te vole Perko Malisore", zapjevali su pjesmu posvećenu legendi Zoranu Perkoviću

"Od Topole, pa do ravne Gore, svi te vole, svi te vole Perko Malisore", zapjevali su pjesmu posvećenu legendi Zoranu Perkoviću.

Podršku navijača dobili su i mediji.

"Pobjedu, Vijesti, Dan, Žurnal, sve čitam", pjevali su Zabjelčani.

Razlog je možda bila - atraktivna novinarka.

Padale su i bračne ponude, smišljen je i poneki stih o crnim kosama. U nadi da će postati stanovnica Zabjela, ponuđen joj je i pasoš mimo uobičajene procedure."Živim u pograničnom dijelu tako da ćesto dolazim na Zabjelo i imam dobre veze. Javiću se prijateljima ako mi zatreba pasoš", kazala je, smijući se.

Galerija

Bonus video: