Nevrijeme u Boki, avioni preusmjeravani sa aerodroma

Na više mjesta u Tivtu iz šahtova novog gradskog kanalizacionog sistema izbijali su pravi gejziri vode
150 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 07:07h

Nevrijeme, praćeno obilnom kišom, povremenim gradom i jakim vjetrom koji je mijenjao pravac, zahvatilo je juče u jutarnjim satima Boku Kotorsku.

Zbog obilne kiše i niske oblačnosti, avioni juče do podneva nijesu slijetali na aerodrom Tivat, već su preusmjeravani prema drugim destinacijama u okruženju.

Nakon što se meteo situacija popravila, nešto poslije 12 časova, obnovljen je redovan aviosaobraćaj u tivatskoj vazdušnoj luci.

Prema podacima aerodromske meteo službe, za manje od četiri sata juče ujutro u Tivtu je palo čak 99 litara kiše po metru kvadratnom.

Toliku količinu vode odvodi atmosferske kanalizacije u gradu nijesu mogli kvalitetno prihvatiti, pa su juče ujutro na djelovima Jadranske magistrale i pojedinim ulicama u centru Tivta tekle prave rijeke, ili se formirala jezera vode.

U usjecima je bilo i manjih odrona, a sa višeg okolnog terena bujice su na magistralu nanijele dosta zemlje i smeća

U usjecima je bilo i manjih odrona, a sa višeg okolnog terena bujice su na magistralu nanijele dosta zemlje i smeća, koje su komunalci sukcesivno čistili.

Na više mjesta u gradu, u Kalimanju i na Seljanovu, iz šahtova novog gradskog kanalizacionog sistema izbijali su pravi gejziri vode, što se stalno događa prilikom svake veće kiše u Tivtu, a da nadležni, poput projekt menadžera izgradnje kanalizacije, potpredsjednika Opštine Tivat Krsta Boškovića, do sada javnosti nijesu ponudili suvislo objašnjenje.

Zbog obilne kiše bilo je i više poplava u podrumskim prostorijama stambenih zgrada u centru Tivta i na Seljanovu.

Juče u Budvi, Foto: Čitalac reporter

Dio Kotora bez struje Kotor

Prve obilnije padavine donijele su tradicionalne nevolje i Kotoru. Zbog kvara na trafo-stanici juče ujutru bez struje je bio veći dio naselja Dobrota i Ljuta, a kvar je otklonjen tokom dana.

U naselju Rakite, gdje je završena zamjena kanalizacionog i vodovodnog sistema, saobraćajnica nije vraćena u prvobitno stanje, pa je bujica vode odnosila pijesak kojim je nasut kanal za kanalizacione cijevi. I na magistrali kroz Dobrotu na nekoliko mjesta bujica vode je sa viših kota odnosila pijesak i sitno kamenje, što je uslovilo otežan prolaz automobila, a slična situacija je bila i na priobalnom putu u Dobroti.

Radnici Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora tokom cijelog prijepodneva čistili su bujične kanale, posebno one ispod zatvorenog bazena

Zbog velike vode nije se moglo ući u Stari grad, pa su na glavnim gradskim vratima postavljeni metalni pontoni. Ulice i trgovi su, takođe, bili poplavljeni. Ulaz u Stari grad preko Gurdića je zatvoren zbog obrušavanja stijenske mase, što su naložili vatrogasci i predstavnici Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora uvidom u situaciju na terenu. Ulaz će biti zatvoren do prestanka padavina.

Radnici Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora tokom cijelog prijepodneva čistili su bujične kanale, posebno one ispod zatvorenog bazena, u Dobroti kod marketa „Ela“, kao i u Risnu.

Kiša prekinula nastavu

Nevrijeme juče nije zaobišlo ni Herceg Novi - samo do podne pala su 122 litra kiše, a samo za dva sata skoro 91 litar kiše po metru kvadratnom. Naleti vjetra iznosili su i do 20 metara u sekundi. Iako su prethodnih dana čišćeni vodotoci, mnogi kanali su se izlili jer su bujice nanijele ogromne količine zelenog i građevinskog materijala. Najveće štete bile su na hercegnovskoj rivijeri.

U OŠ “Orjenski bataljon” u Bijeloj vodena bujica je prodrla u fiskulturnu salu, učionice i hodnike, pa je nastava prekinuta, a neće je biti ni danas. Problema je bilo i u školi “Ilija Kišić” u Zelenici. Poplavljen je i suteren zgrade Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj, a bujica iz pravca magistrale bila je toliko jaka da je podizala i šahtove. Zaposlenima u školi i domu u pomoć su pritekli vatrogasci i radnici JP “Stambeno komunalno”.

Mnoge ulice i trgovi u gradu bili su pod vodom, a niz gradske stepenice tekli su potoci prljave vode sa zemljom. Ipak, najteže je bilo u Ribarskoj ulici u Igalu u kojoj je poplavljen suteren jedne stambene zgrade, kao i benzinska pumpa.

U Đenovićima je more odnijelo dvije plaže. Zbog nevremena su djelovi grada kratko bili i bez struje.

Galerija

Bonus video: