Ako ste ljubitelj prirode, onda ćete se radovati Ekološkoj nedjelji

Ekološka nedjelja ima za cilj da ukaže da su građani Crne Gore sigurni u svom opredjeljenju da budu građani ekološke države
51 pregleda 0 komentar(a)
Critical Mass, Foto: Biciklo.me
Critical Mass, Foto: Biciklo.me
Ažurirano: 13.09.2012. 12:29h

U periodu od 15. do 22. septembra nizom aktivnosti i širom Crne Gore biće obilježena Ekološka nedjelja.

"Na putu ka opravdanju statusa Crne Gore kao “ekološke države” sproveden je niz aktivnosti u cilju podizanja ekološke svijesti. Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu životne sredine kontinuirano sprovode aktivnosti koje motivišu i pokreću javnost u borbi za zaštitu i očuvanje životne sredine. Jedna od njih je i kampanja “Spojimo niti” koja se sprovodi u 2012. i 2013. godini. Cilj kampanje je da prenese poruku građanima da je zaštita životne sredine jedna od tema oko koje postoji nacionalni konsenzus i da je ona obaveza svakog pojedinca.

Ekološka nedjelja ima za cilj da ukaže da se samo “spojenim nitima” životni prostor može učiniti čistijim i zdravijim i time pokaže da su građani Crne Gore sigurni u svom opredjeljenju da budu građani ekološke države. Takođe, cilj je pokazati da ako postoji dobra volja, mogu se realizovati velike stvari koje ne moraju istovremeno zahtijevati velika odricanja".

Prvog dana Ekološke nedjelje 15.09. planirano je učešće Crne Gore u globalnoj akciji "Očistimo svijet". Centralna aktivnost predstavlja čišćenje otpada ispred i u okolini OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" kao i čišćenje rijeke Sitnice u Podgorici čime se želi podići svijest o ugroženosti životne sredine od nagomilanog otpada.

Druge aktivnosti podrazumijevaju akcije čišćenja nelegalnih deponija u lokalnim zajednicama u Crnoj Gori koje su pokazale interesovanje da se priključe ovoj inicijativi.

16. septembra planirana je akcija "Parkovi znanja", kada će maturanti zasaditi po jedno drvo u parku "Kruševac", u Podgorici. Akciju, koja počinje u 11 sati, podržali su "Zelenilo" i Američka ambasada u Crnoj Gori.

Trećeg dana Ekološke nedjelje biće održana izložba fotografija radova dva pasionirana fotografa, zaljubljenika u prirodu, Mariane van Tvilert iz Holandije i Igora Majera iz Crne Gore, koji će kroz različite predjele koje su putujući zabilježili, prikazati sve vidljive ali i skrivene prirodne ljepote Crne Gore.

Izložba će biti otvorena do kraja septembra, te je naknadno svi zainteresovani mogu pogledati u prostorijama zgrade bivšeg Francuskog poslanstva Crne Gore.

18. i 19. će biti održane radionice za nevladine organizacije, dok će posljednjeg dana Ekološke nedjelje, 22. septembra, biti obilježen Svjetski dan bez automobila, za kada je planirana vožnja biciklima od centra Podgorice do Trgaja (plaža na rijeci Cijevni). Okupljanje biciklista je planirano za 11 sati, na Trgu Republike. Polazak prema Trgajama je planiran za 12 sati.

Bonus video: