Neuhranjeno 7 odsto mališana

Ravni tabani, karijes i kriva kičma su najčešći deformiteti kod djece pred školu
57 pregleda 1 komentar(a)
ljekarski pregled, Foto: Luka Zeković
ljekarski pregled, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.09.2012. 08:58h

Deformitet stopala, ili ravni tabani, loše tjelesno držanje i kriva kičma, uz karijes i neuhranjenost, najizraženiji su zdravstveni problemi kod djece školskog uzrasta.

Kod više od 40 odsto djece, pregledane pred polazak u školu, ustanovljen je karijes, a pedijatri su ustanovili da svako peto dijete ima ravne tabane, a pet odsto loše tjelesno držanje.

Podaci Instituta za javno zdravlje govore da je govorne mane lani imalo skoro tri odsto pregledane djece, problem sa vidom 0,38 procenata, dok je svako 15 dijete neuhranjeno.

Iz Instituta su naveli da je u Podgorici pregledano 18.365 djece.

Doktorica Vesna Bokan tvrdi da terapijski i preventivni programi mogu da daju rezultate kada se nepravilno držanje i deformiteti kičme i ravna stopala na vrijeme otkriju.

Doktori smatraju da su današnje generacije, iako godinu mlađe od ranijih, prilično samostalna i zrela

Ona je upozorila da su pomenuti poremećaji kod djece u stalnom porastu, a uzrok su uglavnom slabost određenih mišićnih grupa, učestali jednolični pokreti i položaji, loše navike i slično.

Bokan je istakla da se deformiteti u dječjem uzrastu mogu zaustaviti, djelimično ili potpuno korigovati, uz potpuno primijenjen program vježbi i redovne preglede.

Načelnica Organizacione cjeline izabranih doktora za djecu Vesna Strainović-Lalović kazala je da se “zahvaljujući sistematskim pregledima kod djece vrlo rano otkriju eventualna odstupanja od normalnog razvoja i osigura pravovremeno liječenje”.

"Djetetu se mjeri tjelesna težina i visina i dobije se stanje uhranjenosti... Zatim se obavlja kompletan pregled... Pregledom svih organa i organskih sistema procjenjuje se opšti klinički status, kao i zdravstveno stanje svakog djeteta. Obavlja se procjena vida, procjena sluha, a u razgovoru sa djetetom ispituje se njegov govor. Ovim pregledima se nastoje otkriti poremećaji i anomalije koje bi djetetu mogle otežati proces školovanja", pojasnila je Strainović-Lalović.

Prvaci zreliji nego ranije

Doktori smatraju da su današnje generacije, iako godinu mlađe od ranijih, prilično samostalna i zrela.

"Vjerovatno su za to zaslužni vrtići, koje većina djece predškolskog uzrasta pohađa, rad roditelja sa njima, ali i kompjuteri čijom racionalnom upotrebom djeca zaista mogu da razviju mnoge svoje sposobnosti", smatra Strainović-Lalović.

Bonus video: