Skladište municije tik uz more

Egipatsko-švajcarska kompanija počela da prikuplja podatke o potencijalno rizičnom objektu koji se nalazi u kompleksu „Luštica Developmenta”
344 pregleda 4 komentar(a)
Luštica, oružje, potkop, Foto: Siniša Luković
Luštica, oružje, potkop, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.09.2012. 17:26h

Egipatsko-švajcarska kompanija „Orascom“ koja na tivatskom dijelu poluostrva Luštica razvija projekat luksuznog turističkog resorta nazvan „Luštica Bay“, prikuplja podatke o jednom potencijalno rizičnom objektu koji se nalazi u zahvatu kompleksa njihovog projekta „Luštica Development“.

Riječ je o starom podzemnom vojnom skladištu – potkopu u mjestu Petrovići na samoj obali Tivatskog zaliva, a koji je van upotrebe još od kraja Drugog svjetskog rata.

Ulaz u potkop „Petrovići“ za koga zna relativno malo građana, nalazi se oko 200 metara zapadno, putem prema Pristanu, od aktuelne kapije - stražare vojnog objekta Petrovići. Taj kompleks je uključen u skoro sedam miliona kvadrata zemlje na Luštici koju je Vlada Crne Gore na 99 godina izdala „Orascomu“, a planirano je da se na mjestu tog vojnog objekta koji je decenijama služio za skladištenje, remont i manipulaciju raznim mornaričkim naoružanjem - od artiljerijskih granata, preko torpeda i mina do protivbrodskih raketa, u narednim godinama grade ekskluzivni turistički sadržaji.

Najveće granate koje su se tu čuvale su bile kalibra 280 mm za baterije topova obalske artiljerije koji datiraju još iz Austrougarske

Sam potkop „Petrovići“, prema tvrdnjama starijih mještana, građen je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, najvjerovatnije od 1936. do 1938. godine. Tokom Drugog svjetskog rata koristile su ga italijanska i njemačka vojska za uskladištenje i čuvanje većih količina razne artiljerijske municije.

Najveće granate koje su se tu čuvale su bile kalibra 280 mm za baterije topova obalske artiljerije koji datiraju još iz Austrougarske, a čiji su vatreni položaji bili u neposrednoj blizini potkopa. Do vatrenih položaja municija je dopremana elevatorom.

Enigma

Prilikom povlačenja iz Boke, Njemci su u jesen 1944. zarušili prednji dio potkopa „Petrovići“ na oko 30 do 40 metara od ulaza. Sam potkop je približnih dimanzija 120 sa 2,5 sa pet metara, ali za taj objekat ne postoji sačuvana građevinska dokumentacija u vojnim arhivama, pa je taj objekat i dalje prilična enigma.

Sigurno je da se u dijelu potkopa iza mjesta zarušavanja i dalje nalaze velike količine minsko-eksplozivnih sredstava i razne municije, zbog čega je bivša Vojska Jugoslavije još 1994. počela raščišćavanje potkopa, ali zbog nedostatka novca i stručnjaka radovi su obustavljeni. Ugovoreni troškovi su tada iznosili oko 1.200.000 njemačkih maraka.

„Cilj tada planirane demilitarizacije potkopa 'Petrovići' je bio rješavanje problema opasnosti od pirotehničkih elemenata u tom rejonu. Opasnost se uvećava posebno u ljetnjem periodu, kako zbog visokih temperatura, tako i zbog opasnosti od požara, odnosno cio taj rejon je požarno opterećen imajući u vidu vegetaciju. Rješavanjem tih problema, rejon Petrovića bio bi bezbjedan za kretanje, kupanje i izgradnju planiranih objekata“, kazao je za „Vijesti“ izvor upućen u tu tematiku, uz napomenu da je otkopavanje zarušenog dijela starog vojnog podzemnog skladišta na Petrovićima i uklanjanje u njemu uskladištene stare municije jedan od prioriteta u prenamjeni tog lokaliteta iz vojnog u korišćenje za civilne i turističke svrhe.

Bonus video: