Crkve u Danilovgradu ostaju u vlasništvu SPC

"Smisao zahtjeva je da se nepropisno upisana lokalna crkvena imovina vrati u prvobitni status bratstveničke, plemenske i državne imovine”, kazao je Vučinić
83 pregleda 5 komentar(a)
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2012. 16:30h

Potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić pozvao je juče državnog tužioca da pokrene krivične postupke protiv osoba koje su davale lažne iskaze o vlasništvu nad crkvenom imovinom i nezakonito upisivala državnu imovinu na strano pravno lice - Beogradsku patrijaršiju.

On je, reagujući na rješenje koje je CPC dobila od danilovgradske Uprave za nekretnine, kojim se odbija kao neosnovan zahtjev Crnogorske crkve da se isprave greške u lokalnom katastru nepokretnosti, kazao da je rješenje “dokaz da administracija ne preza da predmete rješava na štetu države koja je donedavno bila vlasnik sve crkvene imovine”.

“Uprava za nekretnine – područna jednica Danilovgrad, nakon četiri godine i sedam mjeseci, 27. avgusta, odbila je kao neosnovan zahtjev Crnogorske crkve da se izvrše ispravke grešaka u lokalnom katastru nepokretnosti. Smisao ovog zahtjeva je bio da se neosnovano upisana lokalna crkvena imovina na Beogradsku patrijaršiju vrati u prvobitni status bratstveničke, plemenske i državne imovine”, saopštio je Vučinić.

“U Spužu je crkvena imovina upisana na Beogradsku patrijaršiju čak 1990, u Martinićima 91. godine, u Ržištima 2000. a posljednja u Zagarču 2001. godine, i tako redom, tokom tih jedanaest godina, na prostoru danilovgradske opštine sva crkvena dobra su nezakonito promijenila vlasnika”, istakao je Vučinić.

On je naveo da u lokalnoj Upravi za nekretnine tvrde da su na nesumnjiv način utvrdili da se ne radi o greškama prilikom upisa nego da je upis vršen na temelju pravno valjanih isprava i da se zato ovi podaci smatraju tačnim.

Bonus video: