Golubovića ne zanima drugi mandat: Sad ću da diplomiram

Studenti iz Nikšića i članovi Studentske unije su Golubovića i njegove kolege nekoliko puta optuživali da su zloupotrijebili položaj
210 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 14:17h

Predsjednik Studentskog parlamenta (SP) na Univerzitetu Crne Gore i bivši aktivista SDP-a Petar Golubović se neće ponovo kandidovati za još jedan mandat na čelu te studentske organizacije.

On je “Vijestima” prije nekoliko dana kazao da ne planira novu kandidaturu, ali da će izbori biti raspisani u skladu sa Statutom.

Ipak, Golubović je požurio sa raspisivanjem ovogodišnjih izbora, pa su oni umjesto u oktobru, kako je Statutom propisano, raspisani 11. septembra. Izbori za nove studentske predstavnike na 17 fakulteta državnog Univerziteta biće održani 11. oktobra, a studentska vijeća su do danas morala da formiraju Fakultetsku izbornu komisiju i preduzmu sve neophodne radnje potrebne za sprovođenje izbora.

Upitan da li će studenti FPN-a, Ekonomskog, Pravnog fakulteta dobiti nove predstavnike, s obzirom na to da su sadašnji na toj funkciji nekoliko godina, Golubović je kazao da je pravnim aktima parlamenta tačno utvrđeno koji su uslovi da bi se neko mogao kandidovati za predstavnika studenata i u skladu sa njima će se birati na izborima.

“Studenti koji ne ispunjavaju te uslove, neće moći da se kandiduju”, dodao je on. Međutim, u Statutu SP-a se precizno ne navodi koji su to kriterijumi koje student mora zadovoljiti da bi bio predstavnik svojih kolega u parlamentu, ali se zato predstavnicima omogućava da se kandiduju dva puta.

Isplaćeno 86.000 eura

Prema informacijama “Vijesti”, većina članova SP-a koji su prethodnih godina branili interese studenata na Univerzitetu, neće se ponovo kandidovati.

Tokom dvogodišnjeg mandata Golubović je bio poznatiji kao predstavnik koji se više brinuo za zabavu i raspoloženje studenata, pa tek onda za njihova prava i poboljšanje uslova studiranja. Novcem SP-a finansirao je Sajam sezonskog zapošljavanja “Summer Job”, manifestaciju Spring Break, koncert “Crvene jabuke”, a sponzorisao je i razne studentske organizacije poput Montenegro turista, koja sada organizuje koncert Đorđa Balaševića.

Za vrijeme njegovog mandata sa bankovnog računa SP-a isplaćeno je preko 86.000 eura. Pored formalnog izvještaja koji je podnosio Rektoratu, Golubović je članovima SP-a skiciranu tabelu prikazivao kao dio izvještaja, a da pri tome nijedan “dokument” nije bio usaglašen sa izvodima sa bankovnog računa.

Ti izvodi su pokazili i da su za vrijeme takozvanih “studentskih protesta” u novembru i decembru Ministarstvo prosvjete i Rektorat na račun SP-a uplatili skoro 12.000 eura.

Studenti Filozofskog fakulteta iz Nikšića i članovi Studentske unije su Golubovića i njegove kolege u SP-u nekoliko puta optuživali da su zloupotrijebili svoj položaj i da su parama namjenjenim za poboljšavanje položaja studenata, poboljšali bankovne račune svojih ili nevladinih organizacija osoba sa kojima su blisko povezani.

Krajem marta su pozivali tužilaštvo da ispita poslovanje SP-a, ali odgovor nadležnih institucija nijesu dobili. Jedino je Rektorat poslije nekoliko poziva “Vijesti” odgovorio da “nema nepravilnosti u radu ove studentske organizacije”.

Predsjednik kome je "pripala čast" da na performansu nezadovoljnih mještana Konika dječje igralište dobije njegovo ime, nekoliko puta se susretao sa zvaničnicima protiv čije obrazovne politike se formalno borio.

Studenti su krajem marta su pozivali tužilaštvo da ispita poslovanje SP-a, ali odgovor nadležnih institucija nijesu dobili

Iako je sa premijerom Igorom Lukšić postavljao kamen temeljac novog studentskog doma, nije dočekao da se za vrijeme njegovog mandata studenti privatnih i državnih fakulteta usele u isti smještaj.

Dovoljno sam uradio za ove dvije godine, sad planiram da diplomiram

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” zbog čega se nije kandidovao ponovo za predsjednika SPUCG, Golubović je kazao da smatra da je dovoljno uradio za studente tokom svog mandata.

“Na funkciji predsjednika sam već dvije godine. U planu imam da diplomiram i završim sa studijama”, kazao je on.

Na pitanje da li planira da se vrati u SDP, ukoliko je uopšte i napustio partiju, on je odgovorio da nije član ni jedne političke stranke:

“Nijesam razmišljao o svom političkom, to jest partijskom angažmanu nakon završenih studija, a ukoliko se i budem odlučio za takav korak biće to u partiji koja bude ponudila najbolja programska rješenja za dalji prosperitet naše zemlje i njenih građana, prvenstveno mladih ljudi”.

Na pitanje da li će se u oktobru birati i predstavnici Filozofskog fakulteta, s obzirom na to da su birani u martu, Golubović je odgovorio da su izbori održani u skladu sa članom 63. Pravilnika o organizaciji izbora za članove SPUCG.

“Njihovim prethodnicima je mandat istekao prije vremena, samim tim sto su zavrsili fakultet, a mandat novoizabranog člana traje do isteka mandata člana SPUCG kome je prestao mandat. Nije bilo nikakve odluke koja se posebno donijela u slučaju FF, već izbori za predstavnike na tom fakultetu, kao i na svim ostalim fakultetima, idu u skladu sa pravilima koja su propisana”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: