Novi sjaj: Renovirana fasada britanskog poslanstva na Cetinju

"Do kraja ove godine uradićemo glavni projekat adaptacije stare bolnice „Danilo I“"
283 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 15:15h

Dugo najavljivani projekat „Beautiful Cetinje“, koji se između ostalog sastoji u renoviranju fasada u starom jezgru Cetinja, danas je predstavio i svoju prvu rekonstruisanu zgradu.

Novi izgled dobilo je bivše britanskog poslanstva, u kojem je smještena Muzička akademija.

“Beautiful Cetinje“ je inače projekat koji realizuju Prijestonica Cetinje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u sklopu kojeg će biti obavljena rekonstrukcija objekata u Istorijskom jezgru grada, uz implementaciju elemenata energetske efikasnosti.

Na svečanom otvaranju rekonstruisanog objekata, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, kazao je da su tokom prošle godine obećali, da će projekat „Beautiful Cetinje“ početi upravo radovima na britanskom poslanstvu, i da su jasno definisali plan i dinamiku rekonstrukcije tog objekta.

"Rezultat toga jeste činjenica da danas, bivše britansko poslanstvo sija novim sjajem. I stoga za građevinu pred kojom stojimo, danas sa punim pravom mogu reći da predstavlja primjer kvalitetno i skladno rekonstruisanog objekta, koji će svojim korisnicima – Muzičkoj akademiji, odnosno mladim ljudima koji je pohađaju, pružiti idealne uslove za boravak i rad", kazao je Bogdanović.

“Beautiful Cetinje“ je inače projekat koji realizuju Prijestonica Cetinje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)

On je dodao da im obavljen posao predstavlja izuzetnu motivaciju da u budućem vremenu započnu slične radove i na drugim objektima u jezgru Cetinja.

Stalni koordinator Sistema Ujedinjenih nacija i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, kazao je da ih sve zajedno obavljeni posao obavezuje da nastave još energičnije.

"Do kraja ove godine uradićemo glavni projekat adaptacije stare bolnice „Danilo I“, te se može reći kako očekujemo skori početak građevinskih radova i na tom objektu", kazao je on.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Kejt Najt – Sends iskazala je izuzetno zadovoljstvo činjenicom da je projekat „Beautiful Cetinje“ započet upravo rekonstrukcijom zdanja koje je svojevremeno podignuto za potrebe britanskog diplomatskog predstavništva.

Ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore Nebojša Kaluđerović kazao je kako bivše britansko poslanstvo nije samo važan spomenik crnogorske diplomatije, znamenje duge tradicije prijateljstva Crne Gore i Velike Britanije, te kulturno dobro zaštićeno zakonom.

Radovi na bivšem britanskog poslanstvu podrazumijevali su rekonstrukciju fasade, adaptaciju krova, zamjenu kompletne fasadne stolarije, toplotnu izolaciju potkrovlja i dijela fasade, zamjenu instalacija grijanja sa kotlovima, radove na unutrašnjem osvjetljenju sa fluorokompaktnim sijalicama, te druge radove u unutrašnjosti objekta i dvorišnom dijelu.

Galerija

Bonus video: