Džomić opet mora iz Crne Gore?

Podgorička policija odbila da svešteniku Srpske pravoslavne crkve omogući privremeni boravak u Crnoj Gori,čeka se odluka MUP-a po žalbi advokata Dragana Šoća
82 pregleda 94 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2012. 10:22h

Svešteniku crnogorske Mitropolije Veliboru Džomiću ponovo je uručeno rješenje kojim se odbija njegov zahtjev za odobrenje privremenog boravka u Crnoj Gori po osnovu spajanja porodice. Obrazloženje je isto kao i prije nekoliko mjeseci kada mu je uručeno prvo rješenje da mora da napusti Crnu Goru, koje je kasnije zbog proceduralnih propusta oborio Upravni sud - ugrožavanje nacionalne bezbjednosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, takođe, traži od Džomića da im on ili njegov advokat dostavi povjerljive informacije koje je tajna policija prikupila o njemu na osnovu kojih je označen kao “državni neprijatelj”.

Rješenje je donijela Područna jedinica Podgorica, a njegov advokat Dragan Šoć uložio je žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao drugostepenom organu.

Šoć je “Vijestima” potvrdio te informacije, dodajući da je u sporu Džomića sa državom pokrenuo još jedan spor podnoseći tužbu Upravnom sudu kojom traži da taj sud poništi zakjučak da Džomić od Agencije za nacionalnu bezbjednost pribavi povjerljive informacije o sebi na osnovu kojih su, svojim rješenjima, procijenili da ugrožava nacionalnu bezbjednost.

Ping-pong od ANB-a do MUP-a

Prema riječima Šoća, Džomić je od ANB i zatražio “povjerljive informacije”, a ANB ga je uputio da od MUP-a sazna zašto je opasan po Crnu Goru.

Šoć je rekao da je tužbom od Upravnog suda zatražio “da poništi taj besmisleni zaključak” jer je zakonom uređeno da organi po službenoj dužnosti pribavljaju takve informacije.

Prethodno rješenje o protjerivanju Džomića je ukinuto jer ga je MUP donio iako prethodno njega nije ni saslušao.

Za aktuelnog ministra MUP-a Ivana Brajovića sporno je što je, kako tvrdio na sjednici Odbora za bezbjednost u junu ove godine, SPC jedina vjerska zajednica koja nije registrovana u skladu sa propisima, te da MUP mora da postupa u skladu sa informacijama koje im dostavlja ANB”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: