Mitropolija SPC negira da je registrovana

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je negirala tvrdnje da je u proljeće ove godine podnijela zahtjev za registraciju u Crnoj Gori.
65 pregleda 25 komentar(a)
amfilohije, Foto: Savo Prelević
amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2012. 18:04h

Mitropolit Amfilohije se početkom marta obratio crnogorskom ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću, ali to, kako je danas saopšteno, nije registracija nego "obavještenje" o postojanju Mitropolije i njenom "istorijskom kontinuitetu".

Prema saopštenju Mitropolije, crkveni život na području Crne Gore postoji od četvrtog vijeka, na osnovu čega se zaključuje da postoji i kontinuitet Mitropolije SPC.

U Crnoj Gori, na osnovu tumačenja Mitropolije SPC, ne postoji pojam registracija crkava i vjerskih zajednica, već samo pojam "prijave deklarativnog karaktera", i to samo vjerskih zajednica koje osnivaju građani, na osnovu slobode vjeroispovijesti.

Prema tumačenju Mitropolije SPC, za crkve i vjerske zajednice, koje su postojale prije stupanja na snagu Zakona o položaju vjerskih zajednica 1977. godine, ne postoji obaveza bilo kakvog prijavljivanja radi upisa u evidenciju.

Mitropoliju SPC u Crnoj Gori, kako se navodi, nisu osnovali građani, zato se ona, prema tumačenju, ne može tretirati kao Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) koju su, prema tumačenju SPC, osnovali građani i koja je ranije registrovana u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pismo mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija ministru unutrašnjih poslova Crne Gore, s početka marta ove godine, u vezi sa statusom te Mitropolije, ranije je u CPC, kao i u nekim medijima, shvaćeno kao zahtjev za registraciju SPC u Crnoj Gori.

U CPC tvrde da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori nezakonita i zbog toga što nije registrovana u Crnoj Gori, već u Beogradu.

Bonus video: